Laffe reactie


geertruidenberg-6

Niet Geertruidenberg, maar Dordrecht is de oudste stad van Holland. Nee, niet van het Holland zoals we dat vandaag de dag kennen en al zeker niet van Nederland, want Maastricht en Nijmegen, om maar eens twee steden te noemen, zijn immers ruim twaalfhonderd jaar ouder. Nee, ‘we’ zijn de oudste stad van het toenmalige graafschap Holland, zoals dat in de dertiende eeuw heette.
Goed beschouwd wisten we dat al natuurlijk, al was er, dankzij die ‘betwisting’ van Geertruidenberg, tóch nog een héél klein beetje twijfel. In het Brabantse dorp (in de dertiende eeuw nog gelegen op Hollands grondgebied) werd namelijk driftig met een documentje gezwaaid waarin staat dat men daar in het jaar 1213 al over stadsrechten beschikte en aangezien Dordrecht die rechten pas zo’n zeven jaar later (in 1220) ontving moesten wij schapenkoppen dus een toontje lager blaten. Maar volgens voormalig Rijdende Rechter Frank Visser, die zich enkele jaren geleden al eens over de zaak boog, zijn die Geertruidenbergse stadsrechten eigenlijk niets meer dan ordinaire marktrechten. Recent onderzoek van de lokale historicus Henk ’t Jong sloeg een nieuw gat in de claim van het Brabantse dorp. Uit een door hem opgedoken document, ondertekend door graaf Dirk VII, is op te maken dat Dordrecht in 1200 al als stad werd aangeduid en dát bewijst dat ‘Thuredrecht‘, zoals Dordt destijds heette, wel degelijk de oudste stad van Holland is.
De hamvraag is nu: is dat belangrijk? De vraag stellen is hem beantwoorden… ja, natuurlijk is dat belangrijk, want feiten moeten immers kloppen. Daarbij komt dat de gemeente Dordrecht de ‘titel’ oudste stad van Holland vandaag de dag als marketingwapen hanteert en het zou wel erg goedkoop zijn als zo’n ‘predicaat’ louter op veronderstellingen gebaseerd zou zijn.
In Geertruidenberg, destijds nog zo strijdlustig, wordt nu wat halfslachtig gereageerd op de door Henk ’t Jong aangevoerde ‘nieuwe’ gegevens. ,,Ik kan me er niet meer druk om maken, ik heb andere dingen te doen”, zegt Bas Zijlmans, stadshistoricus van Geertruidenberg.’’ Beetje laf, als je het mij vraagt, aangezien de discussie destijds door Zijlmans en co zelf nog zo publiciteitsbewust werd aangezwengeld.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s