Baby Renée


baby reneeIn de nacht van 23 op 24 oktober 1988 werd uit het toenmalige Merwedeziekenhuis aan de Bankastraat een vijf dagen oude baby ontvreemd. Het jochie heette Renée… jawel, met dubbel ‘e’, want kennelijk waren zijn ouders, toen ze hem een naam gaven, zich niet bewust van het feit dat die tweede ‘e’ voor de vrouwelijke variant van deze voornaam staat. Als jonge politieverslaggever bij De Dordtenaar was ik dagen en nachten achtereen onvermoeibaar in touw omdat de vraag ‘Waar is baby Renée?’ me maar niet losliet. Ruim elf dagen heeft het hele drama geduurd en het hele land was gedurende die periode in de ban van dit drama. Ik stortte me met mijn hele ziel en zaligheid op de zaak en kwam, samen met mijn collega’s, ook elke ochtend weer met nieuwtjes op de proppen, waaronder het antwoord op de vraag wie de ouders waren, wat de exacte naam van de baby was en met, als klap op de vuurpijl, het verhaal dat er een briefje in het ziekenhuis was gevonden met daarop de tekst dat deze baby toch op z’n minst 7500 gulden waard moest zijn. Kortom, er leek sprake te zijn van een heuse ontvoering met een eis tot losgeld en dat maakte de zaak destijds spannender dan ‘ie uiteindelijk bleek te zijn. Feit is in ieder geval dat onze krant in die dagen elke ochtend steevast uitverkocht was. Nu vond ik dat mooi, maar zeker niet het allerbelangrijkste, want ik lag in die periode, in de uurtjes dat ik tóch even mijn hoofdkussen zag, voornamelijk wakker omdat ik me het leed van de ouders ernstig aantrok. Uiteindelijk was de uitkomst niet bepaald spectaculair: het briefje bleek een dwaalspoor van de ‘ontvoerster’… een 21-jarige psychiatrische patiënte met een sterke kinderwens. Zij liep tegen de lamp omdat ze voor een hielprik met de gestolen baby naar de huisarts ging. Die man rook onraad en schakelde de politie in.
Gek idee eigenlijk dat René (inmiddels met één ‘e’) alweer 30 is. Ik ken hem niet, maar denk vaak aan hem. In mijn gedachten blijft hij altijd baby.

FOTO: Ad Molendijk 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s