Zuchtbrug


Papendrecht,_brug_tussen_Papendrecht_en_Dordrecht_foto5_2010-06-27_17.06

Het is in de afgelopen jaren onze eigen ‘brug der zuchten’ geworden. Ik heb het over de storingsgevoelige Papendrechtse brug, die inmiddels ruim een halve eeuw oud is. En ja, ik weet het, deze brug heet officieel Merwedebrug, al ken ik geen Dordtenaar die dat ding zo noemt. Nu is Merwedebrug op zich een prima naam voor deze boogbrug, die de N3 (zeg maar de Rondweg of Randweg) over de Beneden-Merwede, met de A15 verbindt, jammer is alleen dat er nóg een Merwedebrug bestaat, namelijk die op de A27 over de Boven Merwede tussen Gorcum en Sleeuwijk. Maar ach, welke naam je het beestje ook geeft, feit is en blijft dat het beestje kennelijk tóch een beetje op z’n eindje loopt. Laten we zeggen dat de dierenarts al voorzichtig speculeert over het toedienen van het ultieme spuitje. Nou ja, da’s misschien ook wel weer wat overdreven, want vijftig jaar is nou ook weer niet hoogbejaard voor een brug; de Zeelandbrug, de Moerdijkbrug, de Waallbrug en de Brienenoordbrug, om maar eens een paar markante ’zusjes’ van de Merwedebrug te noemen, zijn ongeveer nét zo oud, zo niet ouder, al gebiedt de eerlijkheid mij te vermelden dat die bruggen in de afgelopen decennia ingrijpende opknapbeurten hebben ondergaan.
De Papendrechtse brug kan ook wel zo’n opknapbeurt gebruiken. Nog nooit eerder heb ik er met mijn brikkie zó vaak, zó lang stilgestaan dan in de afgelopen paar jaar. En dat terwijl ik er niet eens meer zo vaak overheen rijd dan een jaar of vijftien geleden, toen ik nog in Hilversum werkte en die brug dus minstens twee keer per dag (op wisselende tijdstippen) moest oversteken. D66, PvdA en de VVD in Dordrecht hebben het college van burgemeester en wethouders hierover inmiddels vragen gesteld. De partijen vragen zich af of de storingen op zichzelf staan of dat hier sprake is van een structurele oorzaak. De vraag stellen is hem beantwoorden, lijkt me. Met zoveel ‘incidenten’ in zó’n kort tijdsbestek kun je toch écht wel spreken van een structureel probleem. Ik roep alvast heel voorzichtig: is het eigenlijk geen tijd voor een tunnel?

FOTO: Michiel Verbeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s