Openluchtcafé


Ddrunkit wordt een moeilijke column. Waarom? Omdat ik veel respect heb voor de mensen van het Leger des Heils, die zich dag in dag uit inzetten voor medemensen die het in het leven wat minder getroffen hebben. Want laten we eerlijk zijn: er zal altijd wel een groep mensen bestaan die simpelweg niet mee kan komen: mensen met geestelijke problemen, verslaafden, mensen met jeugdtrauma’s… noem maar op. En daar kun je vast wel een heleboel ‘eigen-schuldjes-dikke-bultjes’ op loslaten, maar feit is en blijft dat het leven voor een kleine groep mensen te zwaar en de wereld te hard is. En ja, zulke mensen kom ik dagelijks tegen op het Vrieseplein, voor de supermarkt of op het hondenuitlaatveldje achter de Blekersdijk. En ja, zo af en toe stoor ik me aan ze… niet omdat ze zijn wie ze zijn, maar omdat ze soms wel héél luidruchtig aanwezig zijn, omdat ze herhaaldelijk met elkaar op de vuist gaan en omdat ze vaak schaamteloos zitten te zuipen en te blowen op het door hen ‘gegijzelde’ Vrieseplein. Ik ken (maar dat schreef ik al eerder) veel oudere mensen in mijn buurtje die hun boodschappen tegenwoordig thuis laten bezorgen omdat ze in de ‘Vriesebuurt’ de straat niet meer op durven. En nu heeft het Leger des Heils besloten dat de nachtopvang aan het Kromhout straks ook gaat fungeren als dagopvang en ondanks mijn bewondering voor de hulpverleners van ‘Het Leger’ vind ik dat een slechte zaak. Waarom? Omdat dit stukje binnenstad al sinds jaar en dag ernstig ‘overbelast’ is waar het gaat om, laten we zeggen, onaangepaste figuren die het straatbeeld bepalen. Kijk, een paar dronken droppies en een paar ouwe zwervers, daar kan de buurt heus wel tegen hoor… maar zó ‘onschuldig’ is het al lang niet meer: er wordt vandaag de dag naar hartenlust gedeald op elke straathoek in de buurt, het Vrieseplein is één groot openlucht-café (annex toilet) geworden en voor de deur van Dirk hangt tegenwoordig de halve zelfkant van de stad rond. Dát gaat, als gevolg van die verhuizing, alleen nog maar erger worden, zo vrees ik.

Eén reactie

  1. Je ziet het haarscherp, Kees en ik ben het helemaal met je eens. Alleen de oplossing is een moeilijk en teer vraagstuk. Wellicht zou een oplossing kunnen zijn, een apart wijkje te realiseren aan de stadsrand ergens. Wel met vakkundig toezicht. Maar ik denk dat daar geen geld voor beschikbaar komt, want het wijkje brengt niets op voor de economie. Althans niet direct zichtbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s