Zorg


Sick_piggy-bankOp het Willem Dreeshof ontsnapt een politieman, dankzij een steekwerend vest, aan de dood nadat een geestelijk verwarde vrouw met een vleesvork op hem inhakte. Het is het tweede geweldsincident tegen agenten in korte tijd: onlangs moest (nabij de Amstelwijck-fietsbrug) een politieman door omstanders ontzet worden nadat een verwarde man onbedaarlijk op hem bleef inslaan. Uit beide incidenten kun je concluderen dat de ‘aanvallers’ eigenlijk niet vrij hadden mogen rondlopen. Beiden horen thuis in een (gesloten) psychiatrische inrichting, maar daar was geen plek, als gevolg van ferme bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg.
Diverse ziekenhuizen gingen onlangs failliet. De financiële situatie van deze ziekenhuizen mag dan onvergelijkbaar zijn met die van het Dordtse Albert Schweitzer Ziekenhuis, maar feit is dat óók het ASZ de komende jaren flink moet bezuinigen om de eindjes aan elkaar te knopen. Gaat u daar als patiënt iets van merken? De ziekenhuisdirectie verzekert ons van niet, maar ik hou m’n hart vast.
In diverse Dordtse wijken heerst grote armoede. Die armoede is her en der daadwerkelijk af te lezen aan de staat van de gebitten van Dordtenaren die zich in financieel zwaar weer bevinden. Mensen die net op of onder de armoedegrens leven mijden namelijk de tandarts (of stellen hun bezoek zo lang mogelijk uit) als gevolg van het feit dat hun eigen risico simpelweg te hoog is en omdat hun basispakket hooguit de aller-noodzakelijkste tandheelkundige zorg ‘verzekert.’ Ook behelpen zij zich, als hun ogen achteruit gaan, met brilletjes van de drogist.
Noemt u mij rustig een simplist, maar eh… hoeveel bewijs moet ik nog aanvoeren om mijn punt duidelijk te maken? Gezondheidszorg, zo wijst de nog jonge geschiedenis van marktwerking in deze sector inmiddels wel uit, kún je niet overlaten aan de commercie. Iedereen heeft recht op goede zorg en dat is, zo zie ik het althans, een principiële overheidstaak. Moeten we terug naar het ziekenfonds dan? Ik weet niet of dát de oplossing is, maar een terugkeer van het solidariteitsbeginsel, met als ‘handvat’ een véél dikkere overheidsvinger in de zorgpap lijkt mij de enige juiste stap naar een betere en eerlijkere zorg.

2 reacties

  1. Je hebt gelijk Kees, de zorg is in handen van private partijen en zorgverzekeraars handelswaar geworden met alle negatieve gevolgen van dien. Een snelle terugkeer naar een al dan niet nationaal ziekenfonds zal wel niet lukken vrees ik, maar we moeten ons blijven roeren en aangeven waar het gewoon niet goed gaat. Solidariteit tussen armen en rijken, tussen gezonden en zieken is een moreel gegeven, dat gelukkig ( nog ) niet helemaal is uitgeroeid en daaraan moeten we de mensen die thans aan de knoppen kunnen draaien voortdurend herinneren! Jij doet dat in de krant, ik probeer dat te doen bij een politieke partij waar sommigen een beetje van het pad zijn afgedwaald, maar hopelijk nog ‘te bekeren’…

  2. De SP deed ooit een zwakke poging ons( klootjesvolk) in te zetten tot het teruggaan naar een nationaal ziekenfonds, vrij van marketingijver. Ik was- en ben daar sterk voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s