Enquête


bmzSorry hoor… het was ongetwijfeld goed bedoeld, maar zelfs met de beste wil van de wereld kan ik dit soort onderzoekjes toch écht niet serieus nemen. Erger nog… ik vind het eigenlijk een complete schijnvertoning en een belediging van uw en mijn intelligentie.
Waar ik het over heb? Over die digitale enquête van de gemeente Zwijndrecht die de inwoners van deze gemeente het gevoel moest geven dat ze serieus mochten meebeslissen over de keuze van een nieuwe burgemeester. Ruim 800 Zwijndrechtenaren namen de moeite om dit vragenformuliertje (op de gemeentelijke website) in te vullen. Dat vind ik op zich lief hoor, van die mensen, al had ik ze de moeite graag willen besparen. Waarom? Omdat alle antwoorden in deze enquête al min of meer opgesloten zaten in de vragen. Want ja natuurlijk, beste inwoners van Zwijndrecht, wilt u een ‘mensgerichte’, ‘daadkrachtige’ en ‘aanwezige’ burgemeester, die tegen verloedering is en bij dreigend gevaar (denk aan Kijfhoek) daadkrachtig optreedt. En laten we nou eerlijk zijn… had u dan een heel ander type burgemeester in gedachten? Nee, natuurlijk niet. U had trouwens niet eens de mogelijkheid om (mocht u dat willen) uw voorkeur uit te spreken voor een permanent wegduikende en menshatende slapzak  die bij het minste gevaar met een rugzak vol ouwe Rutte op de hoge snelheidstrein naar Parijs springt. U had goed beschouwd namelijk helemáál geen keuze… hooguit de schijn van een keuze en het gevoel dat u dat u als inwoner van Zwijndrecht een beetje hebt mogen meedenken.
Een jaar of vijf geleden haalde men in de gemeente Molenwaard een soortgelijk kunstje uit en ook daar (héél gek) hadden de inwoners grote behoefte aan een energieke en menslievende burgemeester met veel ‘veerkracht’, dadendrang en een scherp oog voor veiligheid en leefbaarheid.
Uw gemeentebestuur, beste Zwijndrechtenaren, had u eigenlijk net zo goed kunnen vragen of u – ja of nee – gesteld bent op A. zelfstandig ademhalen, B. een toilet binnenshuis, C. een fiets mét pedalen, D. een eetbare avondmaaltijd zonder arsenicum en E. een stofzuiger die stof zuigt.
Mmm… ik ben écht reuze benieuwd naar uw antwoorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s