Busjes


parkingBedrijfsbusjes moeten uit woonwijken geweerd worden, want ze nemen té veel parkeerruimte in beslag. Dat vindt de VVD, die dit ideetje eerder deze week (met steun van BVD) tijdens een raadsvergadering ‘in de groep’ gooide. Het idee kreeg daar niet bij iedereen de handen op elkaar en als ik op de Facebookpagina van deze krant de reacties van de Dordtse bevolking tot me neem, bespeur ik ook hier gemengde gevoelens vanwege uiteenlopende belangen. Jawel, uiteenlopend, want er is in de huidige samenleving een duidelijke ‘tweedeling’ ontstaan… die tussen ‘busjes-afhankelijken’ en ‘busjeshaters’: een toenemend aantal ZZP’ers heeft zo’n busje gewoon nodig, omdat er nu eenmaal een schildersbedrijfje, een klusbedrijfje of een koeriersbedrijfje gerund moet worden, maar er zijn óók altijd nog mensen die deze parkeerruimte opslurpende bedrijfswagentjes liever zien komen dan gaan. Begrijpelijk, want mede door die toename van ZZP’ers is parkeerruimte in veel wijken schaars geworden. Ik kan me daarnaast ook voorstellen dat het voor bewoners van recht-toe-recht-aan-straatjes in, pak hem beet, Oud Krispijn, geen pretje is als er het hele weekend lang een torenhoog busje voor je raam staat, terwijl je je eigen autootje noodgedwongen twee straten verderop hebt moeten neerzetten. Ook snap ik de frustratie van BZB’ers (Buurtbewoners Zonder Bus) in, laten we zeggen Stadspolders wel, waar steeds meer huishoudens wel héél veel ‘parkeerdruk’ veroorzaken: pa heeft een busje van zijn stukadoorsbedrijf, plús een privéauto en zijn echtgenote en volwassen kinderen hebben óók een eigen wagen. Kortom, vier, vijf auto’s per huishouden is al lang niet uitzonderlijk meer in sommige wijken, waar bewoners dikwijls óók nog eens hun eigen inpandige garage hebben ‘omgebouwd’ tot extra kamer of schuur. Anderzijds snap ik dat veel mensen niet voor de lol zijn gaan ‘ZZP’en’ en kan ik me goed voorstellen dat je een busje vol kostbaar gereedschap graag een beetje ‘in het zichtveld’ houdt. Hoe dan ook, de afkorting ZZP’er heeft een nieuwe betekenis gekregen en staat nu voor Zelfstandige Zonder Parkeerruimte. Ik voel een ‘betaalmodelletje’ voor buitenwijken aankomen.

Eén reactie

  1. Ze moeten niet alleen die busjes in de wijken verbieden maar met name ook in de binnenstad. Ondanks dat daar een groot gebied voetgangersgebied is wordt je overdag geregeld belaagd door de bekende pakketbusjes dus zelfs ook op de Voorstraat. Fietsen mag niet maar rijden met een busje met alle gevaar vandien mag kennelijk wel. Twwe maanden geleden is in de doodlopende Lombardstraat nog een vrouw van 54 doodgereden door een hard achteruit rijdend busje van DHL Vlak om de hoek waar zij woonde. Het zijn gewoon potentiële moordenaars die pakketdiensten. Dus niet alleen fietsen en scooters verbieden in de binnenstad maar vooral ook die tering busjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s