Trollenstront


kunstbloemkleinDe wereld bekijken vanaf de zijlijn, zelf nooit een poot uitsteken, verontwaardigd klagen over niks en van alles en geen kans onbenut laten om initiatiefrijke creatievellingen die, op welk gebied dan ook hun nek uitsteken, verbaal met de grond gelijk te maken. Dat is in één volzin de sfeer die momenteel heerst op Facebook, een fenomeen dat zich de laatste jaren meer en meer manifesteert als het ultieme speelparadijs voor stuurlui aan wal met een zorgwekkend cellentekort in de bovenkamer. Het verbaasde me dan ook niet dat deze immer negatief schamperende reaguurtrollen weer eens massaal te hoop liepen toen ze op de Facebookpagina van deze krant een fotootje zagen staan van een ondergrondse vuilcontainer in Krispijn, met daaromheen een grasperkje met kunstbloemen. Doel van dit initiatief, mede-opgezet door Dordtse bekendste (en leukste) zwerfvuilruimer Tony Bruys, is om de hoeveelheid zwerfvuil, die in sommige Dordtse wijken, nogal massaal naast containers wordt geplaatst terug te dringen. En ja, het ziet er misschien wat ongewoon, zeg maar gerust een beetje maf uit, maar het werkt wél. Deze vorm van beïnvloeding, ook wel ‘nudging’ genoemd heeft zich in diverse steden en op diverse vlakken inmiddels namelijk ruimschoots bewezen. In dit geval is de achterliggende gedachte dat mensen minder geneigd zijn om hun afval te dumpen naast een opgefleurde vuilcontainer. In Rotterdam, waar dit voorjaar al een aantal van dit soort perkjes rondom ondergrondse containers zijn aangelegd, werkt het zelfs dermate goed dat diverse andere steden in Nederland (Oss, Amstelveen, Enschede en nu dus ook Dordt) het idee inmiddels hebben overgenomen. Om maar eens een paar getalletjes te noemen: in de Rotterdamse Tarwewijk nam de hoeveelheid afval, al na de eerste maand van de proef met 75 procent af en na drie maanden zelfs met 85 procent.
Maar nee, dat soort feiten, weerhouden chronisch betweterige toetsenbord-foeteraars niet van hun welbekende scheldkanonnades over alles dat ook maar een beetje ‘out of the box’ is. Ach… je kon het verwachten. Trollen houden namelijk niet van grasperkjes en bloembedjes. Modder en stront… dáárin voelen ze zich pas thuis. Facebook begint steeds meer te stinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s