Onhoudbaar


Boys Pushing & Pulling Stubborn MuleZe zijn alweer volop bezig… de twistgesprekken over vuurwerk en de kleur van Piet. Laat ik ze dit jaar aan me voorbij gaan? Nee, al had ik aanvankelijk wél die neiging, want ik heb het helemaal gehad met starre types die maar moeizaam met veranderingen kunnen omgaan. Nog vermoeider raak ik van leegschedels die dit soort ‘bijzaken’ kennelijk dermate belangrijk vinden dat ze, bij discussies hierover, zomaar ineens hun relativeringsvermogen en gevoel voor humor verliezen. En weet je wat nou zo grappig is? Het betreft hier zaken die vooral kinderen aangaan en praat je hier met kinderen over dan hebben nou juist zij totaal geen moeite met welke verandering dan ook. Piet een ander kleurtje. ‘Ja joh, leuk… doe mij maar een pimpelpaarse. En vuurwerk? Tja, da’s slecht voor het milieu en zielig voor puppies toch?’
Nee, het zijn de niet-flexibele volwassenen die hun hakken in het zand zetten. ‘Ze (nooit begrepen wie ‘ze’ zijn) pakken alles van ons af: we mogen al geen heksen meer verbranden, geen ganzen meer meppen, niet meer roken bij het ziekenhuis en de secretaresse niet meer op de billen slaan en nu is onze Piet straks ook nog eens taboe… had Pim nou nog maar geleefd, dan was het nooit zover gekomen.’
In mijn jeugd stonden tijdens verjaardagen de sigaretten gewoon op tafel en was Piet onbetwist zwart. Waarom vroeg ik me nooit af, want dat hele roetveegverhaal heb ik als schoorsteenloos flatbewonertje nooit meegekregen en we hielden thuis ook geen slaven. Op oudejaarsavond mocht je, onder streng toezicht van een volwassene, ‘gewapend’ met een peukie van pa, een knallertje afsteken en dat was mooi. Maar de wereld is veranderd: vuurwerk is harder en gevaarlijker geworden, de kleur van Piet dóet sommige landgenoten méér pijn in de ziel dan we destijds konden vermoeden (al vind ik dat ook dáár weer humorloze types in doorslaan) en roken is gewoon héél slecht voor wie gesteld is op zelfstandig ademhalen en hagelwitte vitrage.
Laten we nou een beetje flexibel zijn en verandering omarmen. Jezelf vastklampen aan het onhoudbare is uiteindelijk eh… onhoudbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s