Boulevard


stad1Je hebt straten, wegen, stegen, pleinen, dreven, lanen en eh… boulevards. Van die laatste hebben we er twee in Dordt, althans één officieel en nog een paar officieus. Ik heb het over de Spuiboulevard en over de Woonboulevard. Toegegeven, er is dan óók nog de Sportboulevard en op het Stadskantoor wordt de Mijlweg nog wel eens aangeduid als autoboulevard, maar dat slaat echt helemáál nergens op, dus die laat ik in dit verhaal maar even buiten beschouwing. Laat ik het zó zeggen… al die boulevards hebben één ding gemeen, namelijk dat ze het ‘predicaat’ boulevard volkomen onwaardig zijn. Een boulevard – ik zocht het op – is óf een aan zee gelegen wandelstraat, óf een lange brede en boomrijke stadslaan met allure. Tja, en als je die definities hanteert dan komen onze boulevards niet voor die ‘eretitel’ in aanmerking. De Spuiboulevard is niks anders dan een binnenstedelijke asfaltweg (zeg maar de A16-light) en de Woonboulevard is een depressief ogende plek aan het eind van de wereld met een paar winkels waar je een rol behang en een blik buitenbeits kunt kopen en waarachter de Maffia zijn lijken begraaft. Kortom, in beide gevallen is sprake van een ernstige vorm van misbruik van het begrip boulevard. Ik bedoel… je kunt wel een Ferrari-logo op je Dacia monteren, maar het blijft gewoon een Roemeense Renault. Overigens ‘no pun intended’, ofwel niet kwetsend bedoeld richting de Dacia (een lezer die er nét een gekocht had werd eens héél boos over een Dacia-grap die ik ooit maakte), want met dat autootje is op zich niks mis. Nu even terug naar dat fenomeen boulevard. Ik hoop dat de Spuiboulevard, na die grootscheepse renovatie die op de planning staat, ooit naar zijn naam toegroeit en dat ook de Dordtse Woonboulevard aan de Mijlweg op een dag de naam boulevard waardig zal zijn. Dat is het nu niet, want laten we eerlijk zijn, heeft u thuis ooit wel eens tegen uw partner gezegd: ‘Zeg schat, zullen we eens gezellig een middagje Dordtse Woonboulevard doen?’ Nee toch? U gaat liever naar Alexandrium in Rotjeknor of naar die prachtige Bredase Woonboulevard XXL.
Ik las in mijn krant dat de Dordtse Woonboulevard sinds kort een nieuwe eigenaar heeft, namelijk het Brabantse Westpoort Vastgoed. En laat dat bedrijf nou net toevallig óók eigenaar van dat indrukwekkende XXL in Breda zijn. Kortom… er gloort hoop aan de horizon.

Afbeelding: Night Boulevard, palette knife oil painting on canvas by Leonid Afremov.
Te bestellen op: https://afremov.com/night-boulevard-palette-knife-oil-painting-on-canvas-by-leonid-afremov-size-30-x40.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s