Rien


shoe_phone‘On the whole, I’d rather be in Philadelphia, ’ luidde steevast het antwoord van de Amerikaanse komiek W.C. Fields, als iemand hem vroeg naar zijn welbevinden. Ik herken dat wel, want er zijn momenten dat ik mezelf betrap op het feit dat ik de vraag ‘Hoe is’t nou?’ wel eens beantwoord met ‘Goed hoor’, terwijl ik eigenlijk denk: ‘Tja, alles in overweging nemend zat ik nu toch het liefst, onder het genot van een juttersbitter in een strandpaviljoen op Terschelling.’ Geloof me, dat gevoel heb ik écht niet vaker dan voorheen en ik ben ook nog lang niet uitgekeken op mijn eigen eiland… nee, mijn merkwaardige neiging tot escapisme openbaart zich alleen bij bepaalde personen.
Gisteren had ik even zo’n W.C. Fields-momentje, toen ik op de Vriesestraat vroegpensionado Rien tegen het lijf liep. Nu is er op zich met Rien niets mis… aardige man, eet vast met mes en vork en staat in de bus ongetwijfeld op voor wankel op de benen staande plaatsgenoten, maar hij is zo verdomd negatief en altijd lang van stof. Kijk, met sommige mensen kun je gewoon een leuk gesprek hebben waarin je, op nog niet eens zo’n héél hoog tempo, met elkaar wat onsjes zielenroerselen uitwisselt om vervolgens weer door te lopen. Bij Rien is het vooral een kwestie van eh… wachten op Godot zeg maar. Laat ik het zo zeggen, ik ben niet suïcidaal van aard, maar tijdens gesprekken met Rien gaan mijn ogen toch verdacht vaak op zoek naar een touw en een boom. Gisteren had ik mazzel, want nét op het moment dat Rien zich schrap zette voor een monoloog van minstens een kwartier (de aanmaakblokjes bij de Xenos zullen wel weer uitverkocht zijn of zoiets) gaat m’n mobieltje af. ‘Sorry man, ik móet even opnemen.’
‘Hulp nodig?’ vraagt de winkelier die ik, over de schouder van mijn gesprekspartner heen, achter de etalage van zijn winkel recht in de ogen kijk. Hij kent Rien ook.
‘Zeg maar dat ik je redactiechef ben en dat we je column nog niet ontvangen hebben.’
Die smoes had ik nét even nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s