Buslijn


halte essenhofWaarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? Sorry hoor, maar dat was toch écht mijn eerste reactie op het besluit van de gemeente om voortaan een elektrisch busje ‘op telefonische afroep’ te laten rijden voor mensen die de Essenhof willen bezoeken.
En ja, natuurlijk is het fijn dat er nu ‘iets van een oplossing’ tot stand gekomen is, maar die oplossing kost wél 40.000 euro (aanschafprijs busje) en de exploitatie van dat busje komt in handen van de Essenhof en dus niet van de busmaatschappij die, in opdracht van de provincie (in nauwe overleg met de gemeente) voor het openbaar vervoer in deze stad verantwoordelijk is. Beetje de omgekeerde wereld, lijkt me. Ook zal deze constructie, zo durf ik u nu al te voorspellen, zeker geen definitieve oplossing voor het probleem zijn. Ik snap dan ook goed dat de Dordtse Jannie Bozuwa, die al jaren pleit voor een eigen bushalte bij de Dordtse begraafplaats, niet bepaald tevreden is met deze creatieve tussenoplossing. Want, zo stelt ze terecht, hoe weten mensen die van buiten de stad komen straks welk nummer ze moeten bellen… áls ze überhaupt al weten dát ze een nummer kunnen draaien om dat busje te laten opdraven? Gaat de chauffeur van lijn 5 ze dat straks vertellen?
Ik blijf het overigens mallotig vinden dat een middelgrote Nederlandse stad (ruim 118.000 inwoners) het simpelweg niet voor elkaar kan krijgen dat er gewoon een lijnbus bij de Essenhof stopt. En ja, ik weet heus wel dat een extra ‘lus’ van lijn 5 (vanaf de Krispijnseweg) ook nadelen met zich meebrengt, want die lijn rijdt al een behoorlijk ‘tijdstrakke’ route met veel stops. Ook ben ik me bewust van het feit dat een eventuele nieuwe halte Essenhof zeker niet de meest gebruikte halte van de stad zal worden, maar het gaat mij om het principe; een beetje busmaatschappij (of ie nu Arriva of straks Qbuzz heet) hóórt, zo zie ik het althans, de grootste begraafplaats van de stad in het haltebestand op te nemen. Of zo’n halte al dan niet ‘lucratief’ is doet daarbij niet ter zake.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s