Dekmantels


witwassenHoeveel winkels zouden er in Dordt zitten die als dekmantel fungeren voor malafide praktijken? Anders gesteld: zijn er kappers, nageltoko’s, Thaise massagesalons, restaurantjes en zonnebankstudio’s in de stad die in werkelijkheid niet zijn wat ze lijken, ofwel… zijn ze speciaal opgericht om opbrengsten uit drugshandel of prostitutie wit te wassen? Nu kan ik die vraag hier wel neerleggen maar een antwoord moet ik u schuldig blijven, simpelweg omdat ik geen flauw idee heb. Ja, ik weet dát het probleem bestaat… Rotterdam en Spijkenisse worstelen er al jaren mee, dus waarom zou zoiets zich in Dordt dan niet afspelen? Ook vraag ik me wel eens af hoe het komt dat sommige zaakjes het al zó lang volhouden terwijl ik er nooit een klant aantref. Maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk… ik sta er immers niet de hele dag voor de deur.
Ik begrijp dan ook best de argwaan van het Dordtse VVD-raadslid John van der Net. Het is hem namelijk opgevallen dat er in en rond de binnenstad de laatste tijd wel héél veel kapperszaakjes zijn bijgekomen. ,,Laten mensen tegenwoordig zóveel vaker dan vroeger hun haar knippen dan?’’, zo vraagt hij zich af. Die vraag kan ik met ja beantwoorden, want waar ik in mijn jeugdjaren zo’n beetje om de zes á acht weken mijn haar liet knippen (nou ja, onderhouden) gaan veel jonge jongens, onder wie mijn eigen zoon, tegenwoordig bijna elke week naar bepaalde kapperszaakjes en dan niet eens zozeer voor een serieuze knip- of scheerbeurt, maar hooguit voor wat sierlijke ‘tondeuzecapriolen’ (lijntjes in het haar) en om er een beetje met vrienden rond te hangen. Nagelstudio’s hebben, maar dan voor meiden, een beetje een soortgelijke functie gekregen.
Hoe dan ook, CDA, de VVD en SGP/ChristenUnie dienden eerder deze week een initiatiefvoorstel in om een vergunningsplicht in te voeren voor genoemde branches. Dit moet het voor de gemeente dan mogelijk maken om meer inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering en zo kan vermenging van boven- en onderwereld worden tegengegaan.
Prima voorstel, volgens mij. Wie een bonafide bedrijf runt heeft niks te verbergen toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s