Harry


portraitHet zullen er vast nog wel een paar meer zijn, want sommige mensen laten zich nu eenmaal niet ‘vangen’ op papier. Het Leger des Heils heeft in ieder geval zo’n 30 ‘Dordtse’ buitenslapers in beeld en het zogeheten ‘outreachteam’ houdt, in de maanden dat het ’s nachts écht koud is, zorgvuldig de vinger aan de pols. ,,Wil je echt niet naar binnen jongen? Nee, rot op, ik lig hier prima… laat me met rust.’’
Harry, inmiddels al ruim over de zestig, slaapt niet bij ‘Het Leger’ uit angst voor, wat hij noemt ‘de anderen’ en, zo geeft hij ruiterlijk toe: ,,Eigenlijk vooral uit angst voor mezelf, want als ik in paniek raak, bijvoorbeeld omdat ik mijn medicijnen niet heb ingenomen, ga ik soms rare dingen doen. Ik ben jaren geleden een keertje om half drie ’s nachts uit de opvang gezet omdat ik mezelf niet meer kon beheersen. Hoe dat kwam? Tja, iemand had m’n radiootje gejat, althans, dat dacht ik, en toen begon ik te schreeuwen en dingen te slopen. Ik mocht er toen een tijdje niet meer in en sindsdien ben ik er eigenlijk ook nooit meer geweest. Nou ja, ’s nachts dan, want ik ga af en toe nog wel naar de dagopvang voor een bak koffie en om mijn telefoontje op te laden.’’
Van Harry, die ik al ongeveer tien jaar ken (en over wie ik eerder al eens een column schreef) weet ik dat hij sinds kort de nachten doorbrengt in een oud busje, dat geparkeerd staat in een verscholen hoekje van een met hekken afgesloten bedrijfsterrein. ,,Ik mag daar slapen van de eigenaar en heb ook een sleutel van de poort en van dat bussie. Als tegenprestatie hou ik het terrein een beetje schoon en als er ’s nachts onraad is dan bel ik met de eigenaar, die dan de beveiliging belt.’’
Harry vertelt me dit verhaal in de rij bij de kassa van Dirk, waar hij twee halve literblikken huismerk ‘per ongeluk’ aan mijn kant van het beurtbalkje plaatst. Ik vind het best vandaag… hij z’n biertjes, ik een column.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s