Stadsdorp


skyline-dordrechtx

Nog altijd is Dordt een stad die zich tussen tafellaken en servet bevindt. We willen maar al te graag een heus grote-mensen-oord zijn, maar zelfs héle oude stadsrechten kunnen niet verhinderen dat hier zo nu en dan het dorpste dorp aller dorpen door de grootstedelijke pretenties heen schijnt. Da’s helemaal niet erg hoor… da’s, in mijn ogen althans, reuze charmant zelfs. Een stad die bezig is om, zoals dat in ambtelijke kringen nog wel eens wordt aangeduid, ‘op te stomen in de vaart der volkeren’ is een stad die soms misschien wat ál te opzichtig struikelt over de eigen, iets te lange broekspijpen, maar het is en blijft toch vooral een stad met dromen, idealen en plannen. De dynamiek van ‘Het Grote Wensdenken’ is hier al decennia lang écht voelbaar en dat bevalt me eerlijk gezegd prima. Never a dull moment in Dordt… nou ja, behalve dan op een koude maandagavond in een verlaten binnenstad, waar je nog makkelijk overdwars op de Voorstraat kunt gaan liggen zonder het gevaar te lopen dat iemand je wakker maakt. Die heerlijke wannabee-status van Dordt manifesteert zich in een gemeenteraad die soms wat onbeholpen aandoet (je hebt hier nog raadsleden die vooral voor de gezelligheid komen vergaderen), in een lokale omroep met een nét iets te hoog Tante Hannie-gehalte (‘Hallo Bandoeng. Ja moeder, hier ben ik’), in Pieten die nog maagdelijk zwart zijn, in middenstandsevenementen als ‘Dordt Pakt Uit’ (‘Win 25 procent korting op een Hema-worst met ons Rad van Fortuin’), in treinen die vooral langs rijden (‘Kijk mensen, daar ligt Dordt… nu allemaal even zwaaien’) en in FC Dordrecht… een heerlijke parodie op een profclub met een houtje-touwtje-begroting en een kleine, maar fanatieke aanhang die nét iets meer oog voor elkaar heeft dan voor wat zich aan onbeholpen droefenis op de grasmat afspeelt. En ik, columnist op dit eiland, vind het allemaal prachtig, want ik ben geen snars stadser dan het ‘Stadsdorp’ waar ik nu al bijna tien jaar zo’n beetje elke dag, vaak kritisch maar toch altijd oprecht liefdevol over schrijf. Ik wou ’t maar even gezegd hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s