Toilet Dag


toiletEigenlijk had ik er een paar dagen geleden al over moeten schrijven, want afgelopen maandag, zo ontdekte ik na het zien van een aflevering van Een Vandaag, was het Wereld Toilet Dag. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) greep deze dag maar weer eens aan om de noodklok te luiden over het schrijnende gebrek aan openbare toiletten in diverse steden en dorpen in dit land. En ik weet het, het is vast niet het meest sexy onderwerp voor een column, maar door alle publiciteit over dit onderwerp (ook Paul De Leeuw sprak zich er over uit in De Wereld Draait Door) werd ik ‘getriggerd’ om eens een kijkje te nemen op de website van de MLDS. Tot mijn grote schrik las ik daar dat Dordrecht een bedenkelijke positie inneemt in een ‘hitparade’ waar je niet in wilt staan. Mijn stad staat namelijk op plek 7 in de ‘zwarte lijst’ van de tien minst ‘toiletvriendelijke’ gemeentes van Nederland. Op dit eiland is er slechts één openbaar toilet beschikbaar op de 5630 inwoners en geloof me, dat is afgezet tegen het landelijk gemiddelde, een bedroevend lage score. Daarbij komt dat Dordt zich óók nog eens succesvol ontwikkelt als toeristentrekpleister, hetgeen betekent dat dit gemiddelde, op laten we zeggen ‘dagsjesmensrijke’ dagen, nog véél en veel beroerder is. Om maar eens een vergelijking te trekken, Westland, Alkmaar, Zwolle, Amersfoort, Amsterdam, Zwolle en Hilversum bieden één op de ongeveer 2000 mensen een openbare toiletvoorziening, ofwel…ons aanbod is zo’n beetje drie keer slechter dan daar. Dat mag je, zeker in deze tijd van vergrijzing, diep treurig noemen. De MLDS heeft ook een app gemaakt en als je die downloadt kom je er op pijnlijke wijze achter dat Dordt in dit opzicht niet bepaald ‘toeristvriendelijk’ is. Ik kan me zo voorstellen dat het schrijnende gebrek aan toiletvoorzieningen in deze stad voor potentiële toeristen wel eens de doorslag kan geven om dat gezellige ‘dagje Dordt’ dan maar even over te slaan.
Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben inmiddels geld vrijgemaakt voor meer openbare toiletten in hun stad. Tijd dat we hier ook eens wakker worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s