Mijn helden


dordtenaar

Wie wordt de opvolger van ‘voetbalstrateeg’ Marco Boogers (2014), van Lydia de Paus (2015, matrasjes in uitvaartkisten), van wijlen journalist Piet de Meer (2016) en van AED- en reanimatiepromotor Robert Vreugdenhill (2017). Kortom wie wordt Dordtenaar van het jaar 2018?
Dát gaan we met deze krant, het is inmiddels een gewoonte geworden, volgende maand bekendmaken en ik heb de eer dat ik die avond aan elkaar mag praten en de envelopjes mag openmaken. In tegenstelling tot eerdere jaren zit ik dit keer niet in de jury, maar dat weerhoudt me er natuurlijk niet van om nu alvast mijn persoonlijke favorieten in deze column een bescheiden ‘duwtje’ te geven. Er is natuurlijk een heel leger aan ‘onzichtbare’ en onbaatzuchtige vrijwilligers die ik de titel ‘Dordtenaar van het jaar’ van harte gun, maar tóch wil ik er drie mensen héél graag even uitlichten. Een van die drie is Jannie Bozuwa, die zich, ondanks haar gevorderde leeftijd, al drie jaar achtereen hard maakt voor een busverbinding van en naar de Essenhof. Dat dit uiteindelijk niet helemáál gelukt is (goed, er komt een soort tussenoplossing met een peperduur elektrisch busje dat je eerst moet bellen terwijl je buiten staat te vernikkelen) doet niks af aan Jannie’s inzet. Mijn tweede favoriet is volgens mij al eens eerder genomineerd. Dat is de enige echte Dordtse ‘zwerfvuil-goeroe’ Tony Bruys, die tegenwoordig niet alleen Dordtse industrieterreinen ‘spic and span’ maakt, maar die het onlangs óók nog eens voor elkaar kreeg om bij een aantal ondergrondse vuilcontainers in de stad grasperkjes en bloemperkjes geplaatst te krijgen. Dit om te bewerkstelligen dat niemand nog zijn vuil daarnaast plaatst. Die vrolijke ‘aankleding’, zo kunnen we al na enkele weken stellen, werpt duidelijk vruchten af.
Mijn derde favoriet heet Suzan de Groot, initiatiefneemster van de stichting ‘Geef het Dordt.’ Na zichzelf uit een, laten we zeggen moeilijke privésituatie ‘ontworsteld’ te hebben, voorziet ze nu mensen die financieel aan de grond zitten (vanuit een schoolgebouwtje in Krispijn) van soms een complete tweedehands huisraad. IJzersterke vrouw… mocht het ooit oorlog worden, dan duik ik bij haar onder.

Suggesties inzenden kan door te mailen naar dd.redactie@ad.nl. Uit alle inzendingen wordt een top 10 gemaakt. Daar kunnen de lezers vervolgens op stemmen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s