Bostorens


Wonderwoods2

Timmer- en heigeluiden… wen er maar vast aan, want in Dordrecht wórdt de komende jaren veel gebouwd. Er komen hier op korte termijn namelijk duizenden huizen bij. Dit enerzijds als gevolg van schaarste op de woningmarkt, maar ook om te voorkomen dat Dordt op den duur een ‘grijze’ krimpstad wordt. Het Dordt van de gedroomde nabije toekomst moet ongeveer 130.000 á 140.000 inwoners tellen, in plaats van de ruim 118.000 nu. Dat biedt een steviger ‘fundament’ waar het gaat om voorzieningen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, cultuur, horeca en winkels. Ook levert dat meer werkgelegenheid op, wat weer tot gevolg heeft dat jonge mensen minder snel geneigd zijn deze stad de rug toe te keren. Probleem is echter dat Dordt een eiland is en op een eiland houdt het altijd een keer ergens op natuurlijk. Kortom, om de groeiambities te kunnen realiseren moeten we hier en daar de lucht in, want in een woontoren ‘herberg’ je nu eenmaal meer mensen dan in laagbouw. En dus zullen we, of we dat nu leuk vinden of niet, op en ‘achter’ de Spuiboulevard op zekere dag een aantal woontorens zien verrijzen. En zo kom ik terug op een punt dat ik al in een eerdere column maakte: als we dan tóch voor hoogbouw gaan, laten we het dan niet te gewoontjes doen, maar een beetje ‘out of the box’, zeg maar. Ik kom daarop omdat ik onlangs een aantal ‘artist impressions’ onder ogen kreeg van woontorens die momenteel in Utrecht en Eindhoven worden ontwikkeld. Deze torens (Wonderwoods in Utrecht en de Trudo Toren in Eindhoven) zijn een soort verticale bossen, ontworpen naar het voorbeeld van de Italiaanse architect Stefano Boeri, die eerder al ‘tekende’ voor soortgelijke gebouwen in Milaan, Parijs en Bejing. De bomen in en op die, overigens duurzaam gebouwde torens verschaffen Utrecht en Eindhoven niet alleen een prachtig groen (en in de herfst een goud- en roodbruin) beeld, maar ze nemen ook héél veel CO2 op. ‘Google’ Wonderwoods en Trudo zelf maar eens… ze zijn écht bijzonder en het overwegen waard voor Dordt, lijkt me.

Afbeelding: een impressie van Wonderwoods in Utrecht.

Eén reactie

  1. Mooi idee.
    Maak dan op dit eiland een tweede stadscentrum, een moderne met hoogbouw en moderne architectuur. Dit kan bijvoorbeeld in de plaats komen van de huidige woningen in Sterrenburg. Deze zijn gedateerd en niet toekomstbestendig.
    Dit tweede centrum kan dan als satellietcentrum hoogwaardig worden verbonden met de oude historische binnenstad door middel van een gecombineerde snelfiets- en continue kanaalvaartverbinding, zoals de rondvaartboten in de €fteling. Tussen deze twee woongebieden is dan plaats voor een uitgebreid parkeertransferium met horeca rondom kasteel Krabbehof, waaromheen een weids evenemententerrein wordt gecreerd.
    Naast deze grootschalige opwaardering van de leefbaarheid zal ook educatie weer een plaats moeten krijgen om hoogopgeleide burgers te binden aan de stad. Een uit de as herrezen HTS zal dan ook verrijzen op de luxe ingerichte spuiboulevard waar ooit het belastinggebouw en het gemeentehuis stonden. Hier is het knoopunt van de snelle verbinding naar de Hoogstad Sterrenburg die aan de horizon zichtbaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s