Etappe 2


tdf.jpgJa, ik geef het toe… het is een beetje een inkoppertje, deze column. Noem het een schot voor open doel voor mijn part, maar ik kán het, gezien mijn liefde voor de wielersport, simpelweg niet laten. Waar ik het over heb? Over de plannen van de gemeente Rotterdam om de Grand Départ van de Tour de France in 2023, 2024 óf 2025 naar de Maasstad te halen. Dat streven juich ik van harte toe, maar het maakte me op z’n Frans gezegd, ook een tikkie ‘jaloux.’
Die gewenste Tourstart kost Rotterdam naar schatting ongeveer 10 miljoen, maar daar staan ook weer flink wat inkomsten tegenover. Bij de vorige versie in 2010 is er in Rotjeknor (aantoonbaar) zo’n 30 miljoen euro verdiend door horeca en bedrijven.
Hé, dá’s een bekend rekensommetje dacht ik, toen ik dit nieuwsbericht afgelopen zondagmiddag op de digitale pagina’s van mijn krant tegen kwam. Enkele jaren geleden, om precies te zijn in het voorjaar van 2015, voerde ik, samen met wielerscribent (én journalistieke Tourveteraan) Guido Bindels, een voorzichtige, laten we zeggen ‘aftastende’ campagne om de Grand Départ, ter opluistering van Dordts 800-jarig bestaan, naar de Merwestad te halen. Guido en ik waren destijds al in gesprek met enkele mensen die de Tourstart in 2010 naar Rotterdam gehaald hadden en de toenmalige burgemeester Arno Brok kwam ons enthousiaste plan en het voorlopige ‘schetsboek’ van de beide ervaringsdeskundigen met een ‘open mind’ aanhoren tijdens een gezellige ochtend (op onze kosten) in Bellevue en er was zelfs al een voorzichtig ‘lijntje’ naar Tourbaas Christian Prudhomme gelegd. Mijn columns en de artikelen hierover leverden destijds veel positieve reacties van lezers op, maar onder het motto ‘we steken zélfs geen cent in een eventueel vooronderzoek naar de mogelijkheden voor een Grand Départ’ werd ons initiatief (op voorspraak van de SP) al in de wieg gesmoord. Teleurstellend… dat wel, maar ‘sans racune’ want democratie is nu eenmaal democratie.
In het AD-artikel kwam naar voren dat Rotterdam nog een partnerstad zoekt voor de tweede etappe en ik zeg: we kúnnen nog altijd dansen, al is het dan niet met de bruid.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s