Flip


geezerIk moest aan dat twitterbericht van Beu van Erven Dorens denken, toen ik zag dat Flip, in een hoekje achter de Blekersdijk weer eens op de bon geslingerd werd. De televisiepresentator, die momenteel een indrukwekkend programma maakt over verslaafde daklozen, was er onlangs getuige van hoe de politie op Amsterdam Centraal een bekeuring uitschreef aan een ‘straatslaper’ en volgens Beau is zoiets volstrekt zinloos, want van een kale kip valt immers niks te plukken. Kortom, dat voortdurend blijven uitschrijven van dit soort prenten aan daklozen, zo stelt Beau, kost de gemeenschap miljoenen en is verspilde moeite van het ambtelijk apparaat. Hij heeft gelijk natuurlijk, al vraag ik me dan vervolgens af welke sanctie je een dakloze dan nog wél kunt opleggen als hij of zij de wet overtreedt? Oké, iemand beboeten wegens slapen op straat is misschien wat overdreven, maar volgens mij gebeurt dat in Dordt ook zelden. Straatslapers worden hier meestal voorzichtig wakker geschud en vervolgens (als er verder niks medisch aan de hand is) resoluut weggestuurd.
Toen de agent vertrokken was vroeg ik Flip: ,,Wat hebbie nou weer geflikt?’’ Hij kijkt me bedremmeld aan en zegt: ,,Ach, ik zat gewoon rustig een biertje te drinken. Daar doe ik toch niemand kwaad mee?’’ Flip vertelt er echter niet bij dat de politie in Dordt bij een dergelijk heterdaadje altijd probeert om een bekeuring te voorkomen. ,,Kreeg je dan niet eerst de kans om het blikje leeg te gooien?’’ Flip kijkt aanvankelijk wat bozig en geeft dan toe: ,,Jawel joh, maar ik had die halve liter nét opengetrokken. Zonde van m’n geld toch? En dus wou ik er vandoor gaan met m’n biertje, maar dát pikte die agent niet.’’
Ik weet dat Flip er verder niet wakker van ligt. Justitie maakt immers al jaren achtereen een optelsommetje van al zijn, meestal kleine gerechtelijke ‘dwalingen.’,,Soms moet ik dan even uit logeren, zeg maar. Maar, so what… heb ik ook eens een bed, een wastafel en een dak boven m’n hoofd. Ik hoor ‘t wel wanneer ik weer aan de beurt ben. Wél liefst in de winter graag.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s