‘Dordtse’ blik


felyxZelfs op die zeldzame dagen dat ik even weg ben uit mijn stad, is die stad nooit helemaal weg uit mij. Wat ik daarmee wil zeggen is dat, wáár ik ook rondtippel, ik altijd met een ‘Dordtse’ blik om me heen kijk. In Milaan zag ik ooit de ‘Bosco Verticale (een groene woontoren, ofwel een verticaal bos) en ik dacht: hé, dát zou nog eens leuk zijn voor de Spuiboulevard en in Keulen zag ik een kabelbaan over de Rijn ‘zweven’ en fantaseerde ik over een variant daarvan boven ons eigen Drierivierenpunt. In een Engels stadje liep ik een super-de-luxe ‘toiletwinkel’ binnen (winstgevend gerund door twee jonge ondernemers) en vroeg me af waarom we zoiets in Dordt nog niet hebben en in diezelfde Britse stad (Chester) zag ik dat grote reclameborden van winkelketens daar vervangen zijn door middeleeuwse aandoende houten bordjes van bescheiden formaat, waardoor de monumentenpandjes in de winkelstraten daar zóveel mooier tot hun recht komen. Zoiets zou echt prachtig zijn in Dordt.
Noem het gerust beroepsdeformatie, maar ik kan me geen stedentrip meer heugen zonder hier en daar zo’n ‘vertaling’ naar mijn eigen stadje te maken. Ik vind het nu eenmaal interessant om te zien hoe men in andere plaatsen omgaat met de problemen en wensen die wij ook kennen. Zo stuurde een collega mij onlangs beelden op van spectaculaire lichtshows die in sommige (veelal Franse) steden inmiddels de plek innemen van vuurwerkshows en die trouwens ook véél mooier, veiliger en minder milieubelastend zijn dan dat inmiddels wat achterhaalde vuurwerk; ik zag in de binnenstad van het Deense Aalborg een verplaatsbaar (aan een schip bevestigd) zwembad liggen, waar het rivierwater (gefilterd met hulp van zonne-energie) door de flexibele wanden sijpelt.
In Rotterdam zie ik de laatste tijd steeds meer zogeheten ‘groene deelscooters’ rijden. Het concept is simpel: binnen het servicegebied kun je, met hulp van een app op je mobiele telefoon, voor dertig cent per minuut zo’n ding huren. Inmiddels maken zo’n 50.000 mensen in de Maasstad regelmatig gebruik van dit milieuvriendelijke systeem. Zoiets zou ik nou graag eens op dit eiland willen zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s