Kauwgommuur


kgm

Die Frank Visch van het reisbureau Travel Store lijkt me een leuke vent en hij doet er verder ook niet moeilijk over. Onder het motto ‘leuk geprobeerd’ en ‘jammer, maar helaas’ haalt hij zijn inmiddels zwaar geschonden reclamebord weer sportief van dat muurtje aan de Tolbrugstraat Landzijde en is de kauwgommuur weer gewoon een eh… kauwgommuur.
Ik blijf intussen zitten met de volgende vraag: was het nou gewoon één grote publiciteitsstunt van Visch of dacht hij de stad écht een dienst te bewijzen met die grote wereldkaart achter glas met daarop die overigens leuk bedachte slagzin: ‘Waar wil jij blijven plakken?’ Sorry Frank, maar ik denk toch écht het eerste, want volgens mij wist je van te voren donders goed dat je initiatief nou niet bepaald met veel warmte en liefde ontvangen zou worden. En weet je hoe dat komt? Omdat Dordtenaren, ofwel schapekoppen nogal eh… ‘bokkig’ zijn, zeg maar. Ik bedoel… ze laten zich niet graag ‘scheren’ en dus beginnen ze bij dit soort acties, meestal meteen luidruchtig te blaten. Niet dat alle Dordtenaren nou zo dol zijn op die kauwgommuur hoor… ik ken een heleboel stadsgenoten die het maar een mal en vies gedrocht vinden, maar het is wél hún malle en vieze gedrocht en als je zoiets dan ineens gaat eh institutionaliseren en vercommercialiseren (lees: vertrutten)…  tja, dan voelen ze zich in de maling genomen en Dordtenaren die zich in de maling genomen voelen komen meestal niet ál te fijnzinnig in actie.
De kauwgommuur aan de Tolbrugstraat Landzijde zit er inmiddels al dertig jaar en heeft zelfs een eigen pagina op Wikipedia. Daarop lees ik dat de muur, als ‘symbool van burgerlijk verzet’ onderdeel geworden is van de ‘Dordtse volkscultuur.’
Toen ik dat las fronste ik aanvankelijk de wenkbrauwen, al denk ik bij nadere beschouwing dat het een waarheid als een eh… schaap is. Die muur hoort inmiddels nét zo bij Dordt als Ary Scheffer om de hoek. Ik vind hem (letterlijk) spuuglelijk en heb er nog nooit een ‘mondprakkie’ op bevestigd, maar toch zou ik  ‘m missen als ‘ie er niet meer zou zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s