Ergernis


ergernisToen ik, op een paar dagen na tien jaar geleden, begon aan mijn column voor deze krant, nam ik me een aantal dingen voor: mijn ‘kroniekjes’ zouden zelden zuur of bitter van toon zijn… ja, wél kritisch natuurlijk, maar nooit zwartgallig en negatief. Ook, zo beloofde ik mezelf, zou ik een frisse blik, gezonde twijfel, alsmede humor en relativeringsvermogen hoog in het vaandel houden en zou de emotie ergernis nooit de enige en permanente drijfveer van mijn pennenvruchtjes mogen worden. Er gebeuren immers ook zoveel leuke en mooie dingen op dit eiland (en in de ‘over-rivierse’ gebiedsdelen) en ook dáár mag het soms best over gaan toch? Trouwens, een columnist die alléén maar moppert en klaagt… die voortdurend met het betweterige vingertje zwaait en louter ‘eigen gelijkjes’ wil binnen slepen, wordt op den duur ongeloofwaardig. De vraag is of ik mijn voornemens in het afgelopen decennium een beetje heb waargemaakt? Dat is natuurlijk aan u om te beoordelen, al ben ik de eerste om toe te geven dat het me in de afgelopen 120 maanden zéker niet altijd gelukt is om ‘zuurvrij’ te blijven. Zo nu en dan stak ik mijn ergernis over gebeurtenissen (of het uitblijven daarvan) niet onder stoelen of banken. Voorbeelden? Ach, ik heb er zat, maar de eerste die mij nu te binnen schiet heet het V&D-pand. Waarom staat dat gebouw nu alweer ruim drie jaar lang leeg? Natuurlijk ben ik me bewust van het feit dat de gemeente hier op zich niet zo héél veel te vertellen heeft, want dit pand is immers eigendom van een vastgoedbedrijf en kennelijk is het voor zo’n ‘grootgrondbezitter’ fiscaal niet onaantrekkelijk om lekker een potje te gaan zitten afwachten welke potentiële huurder er op een mooie dag komt binnen wandelen. Toch, zo vind ik, is nu de tijd aangebroken dat de gemeente hier het heft in handen neemt. Ik zeg: koop dat pand desnoods: een combinatie van woningen, een overdekte markt, trendy winkeltjes, ateliers, presentatieruimtes, gemeentelijke diensten en wát al niet meer, kan van die nu slapende betonkolos een ware ‘ziel van de stad’ maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s