Lichtpuntjes


lichtpuntjesIk geef het maar eerlijk toe… ik was misschien een tikkie al te ‘sombermans’ in mijn column van afgelopen maandag. Niet dat ik nou écht ongelijk had hoor in mijn persoonlijke terugblik op het afgelopen jaar, waarin ik tot de conclusie kwam dat 2018 voor Dordt niet bepaald een jaar was om over naar huis te schrijven. Ik baseerde dat onder meer op het feit dat in 2018 door de NS zijn ‘gedegradeerd’ tot boemelstad, dat de armoede hier vooralsnog eerder toe- dan afneemt, dat het prestigieuze Energiehuis nog wel een jaartje of wat aan het financiële infuus moet, dat jongeren deze stad, bij gebrek aan banen, betaalbare woonruimte en passende opleidingen nog nét niet massaal de rug toekeren, dat de stad mede daardoor vooral krimpt en óók nog eens ernstig vergrijst, dat het middengedeelte van de Voorstraat halsstarrig blijft ‘doorgriepen’, dat het V&D-pand nog altijd leeg staat en dat onze grond dermate vol zit met PFOA, dat bouwprojecten (zoals een al 12 jaar ‘beloofd’ hotel aan het Vrieseplein) ernstig vertraging oplopen.
Maar waren er dan helemaal geen lichtpuntjes in 2018? Ja hoor: er zijn heus nog wel wat positieve zaken te melden en de eerlijkheid gebiedt me nu om, terugblikkend op de afgelopen 12 maanden, wat smakelijke krentjes uit die meestal toch wat zurig riekende nieuwspap te vissen. Zo ben ik blij dat die zo gewenste Skaeve Huse (ze heten Merwedehuusjes) er daadwerkelijk gekomen zijn. Jammer natuurlijk dat het er slechts vijf zijn, maar dat betekent wél dat er vanaf komend jaar in ieder geval vijf ‘hulpmijdende’ plaatsgenoten hun nachten niet meer buiten hoeven door te brengen. Verder komt (prettige publiciteit voor de stad) het EO-spektakel The Passion naar Dordt, kan onze matig presterende FC, als gevolg van een mallotig KNVB-regeltje komend jaar gelukkig niet degraderen, waren Big Rivers en de Pasar Malam wéér leuk en werd Dordrecht in 2018 een zogeheten kinderpardongemeente. En ook al heeft dat vooral symbolische waarde, het geeft me tóch een prettig gevoel. Zelf ben ik dit jaar trouwens al drie keer langs de sportschool gelopen. Nu alleen nog een keer naar binnen.

Eén reactie

  1. Kleine aanvulling op je opsomming van positieve gebeurtenissen, Kees: Mijn lief en ik vierden haar vijfentachtigste verjaardag in februari en in mei mijn negentigste. Voorts waren wij in september 65 jaar getrouwd waarvan we een heerlijk feestje maakten en de burgemeester ons bezocht ter felicitatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s