Dordtse woorden


mannekenpisU heeft het ongetwijfeld in ‘mijn’ krant gelezen: plasbeleid is door een jury van lokale journalisten verkozen tot Dordts Woord van het jaar 2018 en is daarmee een waardig ‘opvolger’ van het woord valboete van het jaar daarvoor.  Even ter herinnering: valboete werd vorig jaar, niet alleen in Dordrecht, maar in het hele land een gevleugeld begrip. Het woord verscheen in november vorig jaar voor het eerst in deze krant en de dag daarop ook in alle andere Nederlandse dagbladen. Het stond in de kop boven een artikel over een extra bijdrage die bewoners van een Dordtse woonzorgcentrum moesten betalen als zij vaker dan twee keer per jaar gevallen waren en als gevolg daarvan gebruik maakten van de noodknop. Valboete ‘bereikte’ vervolgens ook nog de journaals en actualiteitenrubrieken en drong zelfs door tot in het parlement. Na zoveel beroering besloot zorgorganisatie Aafje de contracten voor ouderen die geabonneerd zijn op haar personenalarmering aan te passen. De regel dat mensen na twee noodoproepen ‘per val’ 37,50 euro moeten afrekenen, werd vervolgens definitief uit de overeenkomst geschrapt. Het is nog maar de vraag of plasbeleid, net als valboete, ook ooit een achterhaald begrip zal worden. GroenLinks-fractievoorzitter Kitty Kruger gebruikte het dit jaar ten overstaan van de Dordtse gemeenteraad in een pleidooi voor meer openbare toiletten in deze stad. Of die er ooit gaan komen blijft vooralsnog onduidelijk, want de discussie hierover ‘druppelt’ (sorry voor de woordspeling) in de gemeenteraad al véél en veel te lang besluiteloos door.
Herinnert u zich trouwens nog een aantal van die eerdere in Dordt ‘geboren’ begrippen uit de afgelopen jaren? In 2013 bijvoorbeeld ‘won’ het woord swaffeltherapeut , naar aanleiding van een fysio die niet louter met zijn handjes masseerde. In 2014 riep de jury het begrip schapetrots uit tot winnaar. Het was immers het jaar van de promotie van FC Dordrecht naar de hoogste voetbalafdeling en daar waren veel Dordtenaren niet ape- maar schapetrots op.
Veel winnende woorden uit het recente verleden (parapludag, pantoffelritje, weesfiets, loempiadichter) raakten uiteindelijk weer enigszins in de vergetelheid, maar Schapetrots heeft op dit eiland écht eeuwigheidswaarde gekregen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s