Over 2019


compilatie herdenkingenMijn laatste column van dit jaar gaat over volgend jaar… over 2019 dus. Nee, ik ga niet in een glazen bol kijken, maar volgens mij wordt het voor Dordt een behoorlijk interessant jaar. Waar ik dat op baseer? Op de Dordtse Historische Kalender (DHK) die bol staat van gedenkwaardige ‘momenten’ uit onze stadsgeschiedenis en die het waard zijn om daar komend jaar, op welke manier dan ook, even op terug te blikken. De DHK (een initiatief van de voormalig Dordtenaar-journalist Hans Berrevoets), te raadplegen via de website van het Regionaal Archief Dordrecht, laat ze in één oogopslag zien. Nu kan ik natuurlijk niet voorspellen hoeveel (media)aandacht die ‘aanstaande gedenkmomentjes’ in 2019 gaan krijgen, maar ik kan me zo voorstellen dat we bij deze krant ongetwijfeld wel even stil zullen staan bij het feit dat zowel het Stadskantoor als boekhandel De Bengel in 2019 precies een halve eeuw bestaan, dat het volgend jaar exact 75 jaar geleden is dat er (geallieerde) bommen vielen op het Merwesteinpark en dat onze grootouders en overgrootouders 90 jaar geleden op dit eiland een dusdanig strenge winter beleefden dat ze per auto (ja, die waren er toen al) over de rivier naar Zwijndrecht konden rijden. Het is (op 15 maart) volgend jaar trouwens een eeuw geleden dat we in Dordt afscheid namen van de paardentram en dat de wereldberoemde ‘slotenmaker’ Lips werd opgericht. Ook korfbalclub Deetos en de Dordtse GGD vieren in 2019 hun eeuwfeest. Overigens is 2019 óók het aanloopjaar naar 800 jaar stadsrechten, een feestje dat we in het jaar 2020 gaan vieren en tevens staan we volgend jaar stil bij ‘de dochters van Dordt’ ofwel bij die vrouwen die in de geschiedenis van Dordt, of juist in de hedendaagse tijd, een rol van betekenis speelden of spelen.
De historische kalender maakt overigens ook melding van het feit dat Dordtenaren hun bijnaam Schapekoppen te danken hebben aan het feit dat er in 1919 een nieuwe versie van het welbekende volksverhaal opdook. Dat vond ik verrassend, want ik leefde in de veronderstelling dat die bijnaam al véél en veel ouder was dan ‘slechts’ honderd jaar.

Afbeelding (met de klok mee):
‘Gedenkmomentjes’ in 2019: Paardentram in Dordrecht (100 jaar geleden), auto’s op de rivier tijdens de strenge winter van 1929 (90 jaar geleden), Oplevering Stadskantoor aan de Spuiboulevard (50 jaar geleden) en geallieerde bommen op het Merwesteinpark (75 jaar geleden).

2 reacties

  1. Interessante column, Kees. De strenge winter die je noemt(1928/29) heb ik beleefd, maar was slechts een half jaar oud. Ik zal wel goed ingepakt in mijn bedje de winter hebben doorgemaakt. Maar wellicht die winter de oorzaak van mijn afschuw van koude.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s