Hart


heart...Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb een zwak voor Zwijndrecht. Hoe dat komt? Misschien wel omdat mijn loopbaan daar ooit begon. Die had daar trouwens ook best weer snel kunnen eindigen, want de twee jaar die ik er doorbracht vond ik dermate saai dat ik er herhaaldelijk overwoog om het journalistieke bijltje er bij neer te gooien. Vanuit Zwijndrecht ging mijn Dordt (destijds nou ook niet bepaald een opwindende plek) mét de dag meer op een heuse wereldstad lijken en het dagelijks hoogtepunt van mijn Zwijndrechtse jaren was dan ook elke vooravond weer het moment dat ik op het Veerplein het pontje naar de Hooikade mocht betreden. Een journalistieke werkdag in het tuindersdorp bestond namelijk vooral uit het schrijven van kleine berichtjes, ook wel bingoberichten genoemd. Jawel… er waren veel bingo-avonden in Zwijndrecht en eh… ook een heleboel kerkdiensten, want de gemeente telde toen nog een grote verscheidenheid aan kerken die allemaal nét weer een ander weggetje naar de hemelpoort bewandelden. Om Herman Finkers maar eens te parafraseren: ‘De moederkerk had zich hier afgesplitst in allerlei kleine kutkerkjes… ieder met hun eigen afscheiding.’
En tóch ben ik van dat malle plaatsje ‘aan de overkant’ gaan houden en dat doe ik nog steeds. Toen ik gisteren in mijn krant las dat het Zwijndrechtse gemeenteraadslid Sabine Schipper en wethouder Tycho Jansen momenteel bezig zijn een bijeenkomst voor te bereiden, waarin duidelijk moet worden hoe de inwoners hun woonplaats in het jaar 2040 graag zien, begon ik dan ook als vanzelf mee te denken. Wat zou Zwijndrecht over 20 jaar moeten hebben dat het nu niet heeft? Ik zeg: deze gemeente kampt al decennia lang met hetzelfde probleem als de blikken man uit De Tovenaar van Oz. Het mist een hart… een stadshart.
Waar dat zou moeten komen? Wellicht wordt dat op donderdag 17 januari duidelijk in Het Spektakel (het voormalige De Uitstek). Daar komen ongetwijfeld veel politici en ambtenaren, maar die hebben strikt de opdracht om die avond nou vooral eens te luisteren naar de wensen en verlangens van de inwoners. Mooi toch?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s