Hardop


regenboogvlag-ambacht1‘Je mag van mij best Kees van der Staaij zijn, maar ik heb liever niet dat je het in de praktijk brengt.’
Die pracht-tweet heb ik helaas niet zelf verzonnen. Ere wie ere toekomt… hij is afkomstig van de uit Zwijndrecht afkomstige zanger/muzikant Thomas Florusse. Waarom ik in deze column met zijn grap aan de haal ga heeft te maken met het feit dat hierachter een enorme waarheid schuilt. Welke? Nou deze: je mag, in de beslotenheid van je eigen bovenkamertje natuurlijk denken en vinden wat je wilt, maar dat betekent natuurlijk niet dat alles wat zich in je hersenpannetje afspeelt nou altijd per definitie ook hardop hoeft te worden uitgesproken of ‘uitgedragen.’ Ik kan me best een voorstelling maken van het ideale wereldbeeld van God’s eigen fietskoerier Van der Staaij, maar die vierkante Nashville-verklaring (een keiharde klap in het gezicht van homo’s, lesbo’s en transgenders) had hij natuurlijk helemaal niet hóeven te ondertekenen. Hetzelfde geldt voor die twee Ambachtse gemeenteraadsleden, die eerder deze week demonstratief de raadszaal verlieten op het moment dat burgemeester Heijkoop daar een regenboogvlag in ontvangst nam. Dat getuigde niet van veel respect voor het democratisch proces dat hieraan was vooraf gegaan. In Ambacht werd afgelopen maandag namelijk een motie aangenomen om voortaan op coming-out-dag (11 oktober) de regenboogvlag bij het gemeentehuis te hijsen. Dat gebaar, om als gemeente afstand te nemen van die malle Nashville-verklaring, werd behalve door SGP-CU en CDA door alle partijen gesteund. Maar toen die vlag vervolgens ontvouwd werd (je moet immers zo’n ding hebben om ‘m te kunnen uithangen) liepen de raadsleden Leo Plat­schorre en Peter Boudewijn (ChirstenUnie/SGP) wel héél opzichtig naar de uitgang. Waarom ze dat deden? Om een ‘statement’ te maken natuurlijk naar de achterban die ze zondag weer in de kerk tegenkomen. En dat is, zo zie ik het althans, niet alleen respectloos, maar ook achterbaks, want totaal onnodig. De heren hebben inmiddels hun excuses aangeboden, maar laten we eerlijk zijn… het ‘kwaad’ (wederom een demonstratieve dreun aan het adres van de lhbt-gemeenschap) is eigenlijk alweer geschied. Bah… enge mannetjes. Hè, zei ik dat nou hardop?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s