Bassie-gevoel


bassie1Hebt u dat ook wel eens, dat eh… Bassie-gevoel? Dat u denkt: ik snap het wel, maar ik begrijp het alleen niet. Ook na al die jaren in de journalistiek, waarin ik duizenden rapportjes, nota’s en beleidstukken doorworstelde, voel ik me zo nu en dag nog net als die Vlaardingse clown die met zijn snufferd keihard tegen een boom in een bos botst. ‘Wie zet hier dan ook een boom neer?’ Adriaan: ‘Je moet juist blij zijn met bomen, want dankzij bomen kunnen we ademhalen.’ Bassie: ‘Oh ja, dat snap ik wel… ik begrijp er alleen niks van.’
In het zogeheten Koopstromenonderzoek kom ik een heleboel boeiende getalletjes tegen, maar ik vind het lastig om daar de juiste conclusies uit te trekken. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de winkelleegstand in de Dordtse binnenstad de afgelopen twee jaar met een kwart is toegenomen. Desondanks werd er door de Dordtse winkeliers wél zo’n vijf miljoen euro méér aan omzet behaald. Minder winkels dus, maar meer omzet… hoe moet ik dat nou rijmen? Zijn die winkelomzetten in Dordt dan gestegen omdat ‘minder varkens de spoeling dikker maken?’ Laat ik het anders zeggen: is het zo dat die winkeliers die zich in de binnenstad wél staande hebben weten te houden momenteel meer klandizie binnen slepen, juist dankzij het feit dat er in de afgelopen jaren zóveel concurrenten gesneuveld zijn? Of is het gewoon een gevolg van een aantrekkende markt en weten Dordtenaren, nu de crisis écht voorbij is, de weg naar de winkelstraten steeds beter te vinden? Dat zou best kunnen natuurlijk, maar het is tóch vreemd, want in de meeste andere steden in Zuid-Holland hebben winkeliers nou juist te maken met dalende omzetten. Dit enerzijds als gevolg van die overal toenemende leegstand en anderzijds dankzij het feit dat het online shoppen nog altijd een enorme vlucht neemt. Gaan Dordtenaren, in tegenstelling tot andere Nederlanders, dan relatief zóveel vaker de stad in, in plaats van dat ze op de bank zitten met hun iPad? Kijk, ik snap het wel, maar ik begrijp er alleen niks van. Waar is Adriaan als je hem nodig hebt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s