Luie donder


plasticDoet u thuis ook aan plastic scheiden? Ik doe het al jaren, maar wél met gemengde gevoelens. Niet dat ik het te veel moeite vind om ‘mijn’ plastic in die oranje zak te verzamelen, maar dat taakje vertelt me elke dag óók wat een sukkel ik eigenlijk ben. Ik gooi namelijk té vaak in plastic verpakte etenswaren in mijn winkelmandje, terwijl dat in veel gevallen óók anders kan. Ik bedoel: waarom voorgesneden plakjes kaas in zo’n plastic ‘kokertje’ kopen, terwijl ik zo’n beetje om de hoek van de markt woon, waar ik onverpakte kaas kan halen? Verder grijp ik in de supermarkt herhaaldelijk naar die kant-en-klare-salades, eveneens verpakt in een plastic bakje, met daarin nog aparte plastic ‘omhulseltjes’ voor Parmezaanse kaas, croutonnetjes en een slasausje. Ik had natuurlijk óók een krop sla, wat tomaten en een fles slasaus kunnen kopen, maar eh… dan moet ik thuis zelf gaan snijden en mengen en daar ben ik dus – ik geef het gewoon toe – te gemakzuchtig voor. Dus voordat ú het zegt, zeg ik het zelf maar: ik ben een luie donder, maar in ieder geval wél een luie donder die braaf aan voorscheiden, want zó heet dat, doet. Voorscheiden maakt het voor de afvalverwerker (in deze regio is dat HVC) zóveel makkelijker in het verwerkingsproces. Althans, dat dacht ik altijd, maar die gedachte is kennelijk achterhaald. In veel steden (Rotterdam, Delft en Leiden bijvoorbeeld) zetten gemeenteraden momenteel volop in op nascheiden. Waarom? Omdat machinaal nascheiden – daar zijn tegenwoordig speciale fabrieken voor – een beter resultaat oplevert dan thuis voorscheiden. Beter voor Dordt stuurt hier momenteel op aan en de kans is aannemelijk dat ook Dordt straks overstag gaat. Nu wil ik best geloven dat nascheiden efficiënter is, maar er zitten ook nadelen aan: één van die nadelen is dat mensen als ik (want ik ben écht niet de enige ‘luie donder’) dan wellicht uit het oog verliezen hóeveel plastic we dagelijks ons huis in slepen. Of gaat een véél hogere afvalrekening van de gemeente ons daar straks fijntjes aan herinneren?
Ik ben benieuwd naar úw menig hierover.

Eén reactie

 1. Beste Kees.

  Ik reageer niet op dit artikel, maar ik wil het hebben over iets anders.
  Ik bekijk eerder een verhaal van je als er een per keer op het scherm verschijnt.
  Soms komen er wel 3 of 4 verhalen van je per dag binnen.
  In mijn geval verslapt dan de aandacht om al die artikelen te lezen.
  Meestal lees ik ze dan helemaal niet.

  Wie weet een goede tip.

  Groeten,
  Laurens.

  Als je zin en tijd hebt, graag een reactie..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s