Busgepruts


buzzfuzzIn theorie zou je kunnen zeggen dat het klopt als een eh… (sorry voor de woordspeling) bus; je laat wat grote vervoersbedrijven hun plannetjes indienen bij de provincie om het stads- en streekvervoer in een bepaalde regio te gaan verzorgen, je laat die plannetjes door allerlei ambtenaren, onder leiding van provinciebestuurder Floor Vermeulen, uitvoerig onderzoeken, je stelt vast wie er het meest efficiënte, meest klantvriendelijk én meest milieuvriendelijke aanbod doet, je kijkt ook nog even met een half oog naar het beoogde personeelsbeleid van de kandidaat-bedrijven (buschauffeurs zijn immers nét mensen en die moeten óók plassen, eten en hypoteekjes betalen), je hakt vervolgens een knoop door, zegt ‘jammer maar helaas’ tegen de afvallers en het nieuwe bedrijf (in dit geval Qbuzz dus) kan vervolgens met een heleboel nieuwe, super-de-luxe busjes en een incidenteel treintje aan de slag voor een jaartje of acht. En eh, als de winnaar van dit aanbestedingswedstrijdje z’n beloftes niet waarmaakt… tja, dan ga je als opdrachtgever (de provincie) dus demonstratief met stoere boetes strooien. Dát zal ze leren. Kijk eens, lieve reizigers in Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem, hoe we als opdrachtgever voor u opkomen als er wanprestaties worden geleverd? Nobody fucks with Floor Vermeulen.
Nee, het aanbestedingssysteem loopt  als een eh… (sorry voor wederom een woordspeling) trein. Nou ja, op papier dan, want in de praktijk klopt er natuurlijk geen moer van. Het lijkt er namelijk op dat Qbuzz een véél te ‘scherpe’ offerte heeft neergelegd om die opdracht maar binnen te slepen. Dusdanig scherp, volgens mij, dat men bij de Provincie dacht…. nou nou, als ze bij dat Italiaanse bedrijf al die beloftes kunnen waarmaken voor die lousy 23 miljoen per jaar dan zeggen we, na eerst even een pokerface getrokken te hebben, gewoon héél snel ja.
Echt, op papier klopt het allemaal, maar eh… wie legt dat uit aan de reizigers die geconfronteerd werden (en nog worden) met enorme vertragingen, met uitval van bussen, met niet functionerende inchecksystemen, met verkeerde bestemmingsaanduidingen, met wegbezuinigde bushaltes, met geschrapte avondritten en merkbaar overspannen chauffeurs?
Dit, zo vrees ik, gaat niet meer goed komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s