Ambtsgebed


ambtsgebedTja… het ambtsgebed. Ik heb in mijn loopbaan tot dusver héél wat gemeenteraden in stad en streek mogen ‘coveren’ en stoorde me eerlijk gezegd nooit aan het feit dat sommige raadsvergaderingen begonnen met een verzoek van steun en wijsheid aan de allerhoogste ‘bestuurder.’ En als er een ziektegevalletje in de raad was (van welke partij dan ook) werd er voor die persoon meteen ook voor een voorspoedig herstel gebeden. Ik vond dat eerlijk gezegd altijd wel lief en mooi en zeker niet storend, terwijl ik, vers van de journalistenschool, natuurlijk had meegekregen dat er hier formeel misschien wel iets niet helemaal klopte. Ik leg hier de nadruk op het woordje misschien, want de vraag is en blijft of bidden bij aanvang van een raadsvergadering nou écht een wezenlijke aantasting is van de, in onze grondwet opgenomen strikte scheiding van kerk en Staat. Nee, zo vond minister Remkes (binnenlandse zaken) in 2006. Naar aanleiding van de destijds ook al oplaaiende discussies hierover stuurde hij op verzoek van de Tweede Kamer destijds een brief naar alle gemeenten en provincies, waarin hij oordeelde dat het ambtsgebed niet in strijd is met de wet, zo lang niemand verplicht wordt daar ook daadwerkelijk aan deel te nemen. Volgens mij is dat nergens het geval en ook zeker niet in Hendrik-Ido-Ambacht, Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam, waar het ambtsgebed vandaag de dag nog altijd wordt uitgesproken. Onlangs nog vroeg het PvdA-Kamerlid Attje Kuiken aan minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) maar weer eens om opheldering hierover, maar dat zal, zo schat ik in, nergens toe leiden. Intussen hebben de burgemeesters van genoemde gemeentes overigens al laten weten er helemaal niets voor te voelen om met het ambtsgebed te stoppen.
Volgens mij is er maar één echte oplossing om aan al het ‘gedoe’ hierover een einde te maken: doe het gewoon steevast vóór de opening van de vergadering, dus eh… vóór het vallen van de hamer. Wie geen boodschap heeft aan het gebed komt dan toch gewoon daarna binnen? Overigens denk ik persoonlijk: ach, laat het toch lekker zo… baat het niet dan schaadt het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s