Passion


jezusIk kan me nog goed herinneren hoe de EO ‘ouwe stijl’ er uit zag. Laat ik het zo zeggen, dankzij de intrede die de Evangelische Omroep destijds in het bestel deed, straalde de NCRV ineens ‘jong, snel en wild’ uit, want de smoelen en stemmen van het eerste uur waren nog stoffiger dan een Statenbijbel in een grafkelder. Ik droom nog wel eens van Henk Binnendijk en Bert Dorenbos, als ik zwaar getafeld heb.
De EO van vandaag verpakt haar boodschap in een smeuïger sausje… een sausje van Arie Boomsma’s en dramatische duetjes op dorps- en stadspleinen, gezongen door een hipster-Jezus en een sexy Judas met een knotje. Ja, ik heb het over The Passion, die we binnenkort in onze eigen stad mogen aanschouwen. Da’s leuke Dordt-promotie en al ben ik zelf niet gelovig (hooguit hoopvol), het lijdensverhaal is en blijft voor mij wél een indrukwekkend verhaal, al kan ik mijn persoonlijke Jezusbeeld al decennia lang niet meer los koppelen van musicalster Ted Neely die zich, ondanks zijn gevorderde leeftijd (Paul McCartney moet ‘u’ tegen hem zeggen), nog altijd een keertje of drie per week in een of ander theaterzaaltje aan een gestileerd kruis laat nagelen.
Ik lees in mijn krant dat de 63-jarige Tineke Jooren-Hardenbol (en geloof me… die vrouw kán zingen) geen deel mag uitmaken in het, speciaal voor de Dordtse editie van The Passion, samen te stellen koor. Want wie in dat koor zit moet namelijk tussen de 18 en de 36 zijn want eh… het moet er natuurlijk wél een beetje kek uitzien. ,,Ja, da’s vervelend voor mensen die buiten de boot vallen, maar we moeten nu eenmaal een grens stellen’’, aldus EO-woordvoerder Cornelis (‘What’s in a name?) Vlot.
Tuurlijk, Vlotmans…dat jullie bij de EO voor de rol van de Messias geen vrouw van 95 vragen, snap ik nog wel, maar voor het overige zou zijn ‘gevolg’ toch gewoon een afspiegeling van de samenleving moeten zijn. Maar nee hoor, volgens de EO ‘nieuwe stijl’ is Jezus toch eerder een kijkcijferkanon dan een boodschapper. Pas maar op… straks kaapt John de Mol hem nog weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s