Verzilveren


verzilverJa, ze wonen in héél Nederland, dus óók in Dordt en de Drechtsteden, ze zijn al een jaartje ouder en eh… steenrijk. Dat laatste moet u letterlijk opvatten: rijk aan stenen, maar tóch geen cent te makken. Hoe dat zit? Ik leg het uit: stel, u kocht een jaartje of 30 geleden een leuk huisje voor een tonnetje in ouderwetse guldens en nu bent u rond de vijfenzestig en blijkt dat uw huis vandaag de dag met groot gemak het dubbele of zelfs anderhalf keer zoveel kan opbrengen in euro’s. Kortom u zit bovenop een kapitaal, maar kunt daar verder helemaal niks mee. En dat terwijl u best een extraatje kunt gebruiken. U wilt namelijk graag zelfstandig blijven wonen, maar daarvoor zijn er wél wat aanpassingen nodig; om bijvoorbeeld in de toekomst ’s avonds zelfstandig de slaapkamer te kunnen bereiken zou een trapliftje geen overbodige luxe zijn en ook een instapdouche, in plaats van dat al veel te lang droogstaande ligbad, is meer dan welkom. Maar dát zit er allemaal niet in, want uw pensioen valt wat tegen en zelfs opgeteld met uw AOW’tje is en blijft schraalhans, zo concludeert u, toch écht keukenmeester. Je zou dus zeggen: gauw verkopen dat huis… maar wat dan? Voor die ton die u ooit betaalde koopt u hooguit een veredelde koeienschuur in Boekarest-zuid en voor die twee-en-een-halve ton die uw woning naar verwachting opbrengt koopt u écht niets beters dan het huis waar u al in woont. Kortom u bezit een bescheiden vermogen, maar kunt het niet verzilveren. Voor die mensen zou de zogeheten ‘verzilverlening’ een uitkomst zijn, vindt de Verenigde Seniorenpartij (VSP). Dat is eigenlijk een soort omgekeerde hypotheek, gebaseerd op de overwaarde van (bijna) afbetaalde huizen, waarbij geen rente of aflossing hoeft te worden betaald. Die lening wordt pas afgelost na verkoop van de woning of bij overlijden van de laatst overgebleven partner. Verzilverleningen (een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) worden inmiddels al via diverse Nederlandse gemeentes aangeboden, alleen nog niet in Dordt. Ik zeg: eigenlijk best een goed idee van de VSP… snel invoeren dus op dit eiland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s