‘Fout windje’


miteniHet zaakje stinkt aan alle kanten. En nee, ik heb het nu even niet over die smerige scheet die een tankwagen afgelopen weekend op een Alblasserdams industriegebied liet, maar over dat griezelige gezeul met GenX-afval tussen Dordt en het Italiaanse Vicenza. Dat zaakje stinkt ook, alleen niet letterlijk.
Weet je wat het is? Over geheimzinnige afvalstromen zal Chemours op eigen beweging normaalgesproken heus geen persberichtjes uitbrengen, maar ja, nu moest men wel, want over het feit dat dit bedrijf op stel en sprong vijftien ton kankerverwekkende troep uit Italië moet terughalen kun je natuurlijk moeilijk onder de Tefal-pet houden. ‘Bewegingen’ van chemisch afval vinden overigens al sinds jaar en dag volcontinu plaats  (het is immers een miljoenenhandel) maar worden over het algemeen wijselijk stil gehouden… althans, tótdat er iets fout gaat en dit keer ging er dus iets fout. Het Italiaanse bedrijf Miteni di Trissino, (in Italië bekend onder de naam ‘Vervuilers van het Noordoosten’) dat die troep moest verwerken ging namelijk over de kop. Waarom? Omdat ze daar, geheel en al volgens aloude Italiaanse tradities, kennelijk maar een beetje aanklooiden met de ‘volle luiers’ van hun leveranciers (waaronder Chemours) met als gevolg dat het grondwater in die Italiaanse regio ernstig vervuild geraakt is. En met ernstig bedoel ik ernstig ter waarde van, pak ‘m beet, 136 miljoen euro en die schade kunnen de milieumafioso van Miteni nooit en te nimmer meer terugbetalen en het was dus lucratiever om dan maar failliet te gaan. Tijd voor plan b dachten ze eerst nog bij Chemours. We sturen die troep gewoon naar ons zusterbedrijf in North-Carolina, maar dát ziet het milieubeschermingsbureau van de Amerikaanse federale overheid EPA niet zitten. Gevolg: wij Dordtenaren zitten straks met de gebakken eh… PFOA-peren, want het ziet er naar uit dat dit levensgevaarlijke goedje (in afwachting van ‘hoe nu verder?’) in Dordt wordt opgeslagen. Zijn we lekker mee, want als iemand bij die opslag – een of andere loods op het Chemours-terrein-  straks per ongeluk een eh… fout ‘windje’ laat, dan ruik je hem echt niet hoor. Je hóórt hem wél; alleen jaren later pas… van je oncoloog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s