Bustrip


polluteWelkom bij onze ‘Het-gaat-meestal-nét-goed-tour.’ Mijn naam is Bert en ik ben vandaag uw chauffeur namens Chemietrips BV. Voordat we vertrekken wil ik u verzoeken om eerst even de gasmaskers in het opbergvak onder uw stoel uit te proberen. Checkt u meteen ook of er geen gaten in uw rubberen pak zitten. Daar gaan we dan. We rijden nu over de A16, één van ’s werelds drukste autowegen en als u nu tussen die enorme file van tankwagens door naar links kijkt, ziet u het industriegebied Moerdijk liggen. Sinds de grote brand bij Chemiepack in 2011 hebben veel Moerdijkbewoners twaalf vingers en geven de koeien smurfblauwe melk af. De spruitjes die ze in de verderop gelegen Hoeksche Waard van het land halen, geven een héél klein beetje licht maar zijn, zo verzekeren deskundigen ons, nog altijd zeer eetbaar. Over de spoorweg die u nu aan uw rechterhand ziet rijden veel, laten we zeggen, explosieve en giftige treintjes en da’s bést bijzonder want hij loopt, zo zult u straks zien, dwars door de bebouwde kom van de stad Dordrecht. Daar stappen we straks even uit voor de lunch en ik verzoek u dringend om alle contact met de bewoners te mijden. Ze leven namelijk in de veronderstelling dat er voornamelijk Fristi en Appelsientje in die wagonnetjes zit en dat willen we graag zou houden. Als we in Dordt gearriveerd zijn ziet u aan de overkant van de Oude Maas wat chemische fabrieken en opslagtanks liggen; daar kómt nog wel eens wat stank vandaan, maar dat kan geen kwaad. Mijn advies luidt: hard snuiven, dan is het gauw op. Na de lunch krijgen we nog een korte rondleiding bij DuPont en Chemours, die ook wel bekend staan als de veiligste fabrieken van de héle wereld.  Het golfterrein waar we na die rondleiding nog even een balletje slaan is overigens goeddeels gebouwd op chemisch afval. Later vanmiddag gaan we nog treintjes spotten op Kijfhoek en vanavond spelen we, ter hoogte van Alblasserdam de quiz: herken de geur. We zijn nu bijna in Dordt. Moet er nog iemand plassen? Nee? Overgeven dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s