‘Ohne Hund’


Indy2,,Hé waar heb je Blafmans gelaten?’’ Gerhard, bijna zeventig jaar geleden geboren in Keulen,, maar al decennia lang eilandbewoner, is oprecht teleurgesteld dat ik ‘Ohne Hund’ over de markt wandel. Hij is namelijk gek op Blafmans. Ik leg hem uit dat mijn hond momenteel ligt uit te hijgen van een lange wandeling in De Elzen en dat ik mijn lekkerbekkie daarom vandaag solo ga halen. Als ik aanstalten maak om weer door te lopen houdt Gerhard me tegen door een hand op mijn arm te leggen. ,,Ik wil je iets vertellen… namelijk dat het wellicht de laatste keer is dat ik je hier tegen kom. Ik ga weer in Duitsland wonen.’’ Gerhard, voormalig schipper, spreekt uitstekend Nederlands, maar wél met een zwaar accent. Ook duiken er zo nu en dan Duitse woordjes op in zijn prachtige Nederlandse volzinnen. ,,Waarom ga je terug?’’ vraag ik. ,,Heb je genoeg van Dordt?’’ Gerhard schiet in de lach: ,,Nee, integendeel zelfs, maar mijn vrouw heeft een huis geërfd, net over de grens bij Venlo. Het plaatsje heet Straelen… je hebt er vast nog nooit van gehoord.’’ Nu is het mijn beurt om in de lach te schieten: ,,Jawel, ik ken het vrij goed zelfs… Ik huur elk jaar vlak voor Kerst een vakantiehuisje bij Arcen en van daar uit is het vijf minuten rijden naar Straelen. Mooi dorpje hoor, maar eh… wat moet een stadsmens daar in hemelsnaam, behalve vakantie vieren?’’
Gerhard kijkt nu weer ernstig. Mijn vrouw komt er vandaan en nu we ouder zijn verlangt ze er naar terug. Onlangs overleed haar vader en het huis waar hij woonde is nu van haar. Ze is mij destijds gevolgd naar Dordt en nu is het mijn beurt om haar te volgen.’’
Met een ferme handdruk nemen we afscheid. Dan tovert Gerhard uit zijn jaszak een handvol hondensnoepjes tevoorschijn en zegt. ,,Geef die straks maar aan Blafmans. Wél de groeten van me doen hè?’’ Ik beloof het hem plechtig. Eenmaal thuis realiseer ik me dat Gerhard die snoepjes speciaal voor mijn viervoeter gekocht moet hebben. Hij hééft namelijk helemaal geen hond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s