Drechtopolis


ds6Slecht nieuws: we zijn gezakt in een eh… malle hitparade. Dankzij de meest recente gemeentelijke herindelingen (vorig jaar moesten onder andere Spaarnouwde, Ferwerderadiel, Onderbanken, Ten Boer en Haarlemmerliede er aan geloven) is Dordrecht op de ‘ranglijst van Nederlandse steden qua inwonertal’ namelijk een plaatsje gedaald. Met ruim 118.000 inwoners is Dordt nu officieel de 24-ste stad van het land… nét iets kleiner dan Leeuwarden, Maastricht en Leiden, die ongeveer 120.000 inwoners tellen, maar toch ook weer behoorlijk groter dan Ede en Alphen aan den Rijn, die met respectievelijk 114.000 en 110.000 inwoners op de plekken 25 en 26 staan. Ondanks dat kun je stellen dat ‘we’ voor Nederlandse begrippen, nog altijd een grote stad zijn. Dat is een kwestie van hoe je er tegenaan kijkt natuurlijk, want in, laten we zeggen Chinese ogen, zijn we niet groter dan hooguit een bescheiden woonwijkje van, pak hem beet, Peking of Sjanghai. Het aantal Nederlandse gemeentes neemt sinds het jaar 2001 in sneltreinvaart af. Als gevolg van die drang tot schaalvergroting telt Nederland vandaag de dag nog slechts 355 steden en dorpen, terwijl we deze nog altijd jonge eeuw toch écht aanvingen met maar liefst 537 zelfstandige Nederlandse gemeentes. Laat ik het zo zeggen… als het in dit tempo doorgaat bewandelen Hendrik-Ido-Ambacht of Hardinxveld-Giessendam toch écht een keer dezelfde weg die in het verre of nabije verleden al door gemeentes als Dubbeldam, Heerjansdam, Graafstroom en Arkel bewandeld werd. Ik voorzie in onze regio binnen een jaar of tien dan ook een verstandshuwelijk (liefde is het niet) tussen Zwijndrecht en Ambacht, misschien ook een fusie van Hardinxveld en Gorinchem en ik denk dat zelfs de vorming van één grote Drechtstad (of hoe dat vehikel ook moet gaan heten) uiteindelijk onvermijdelijk is.
Mocht die Drechtstad (Drechtstedum, Drechtopolis) er trouwens ooit een keer komen, dan ontstaat er een gemeente met ruim 250.000 inwoners. Na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zijn we dan in grootte de vijfde stad van het land. Nou ja, of de zesde misschien, want Groningen (met momenteel ruim 231.000 inwoners) hijgt dan wél ernstig in onze nek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s