Drechtstroop


ds5Het Drechtstedelijk samenwerkingsverband ‘beweegt’ als een dooie vlieg op een lepel stroop met tegenwind. Nee, die prachtige metafoor is niet van mezelf. Ik heb hem even geleend van mijn held Willem van Hanegem, die het overigens niet over de Drechtsteden, maar over een nogal slome tegenspeler had. Ik moet wel vaker aan Willem denken als ik in mijn krant en in allerlei onderzoeksrapporten lees over die zo moeizaam verlopende samenwerking tussen Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Ambacht, Alblasserdam en Hardinxveld. Die gemeenten, zo is inmiddels pijnlijk duidelijk geworden, werken op héél veel vlakken niet bepaald harmonieus samen, maar werken eerder zo dicht mogelijk langs elkaar heen. Daar kwam vorig jaar het Bureau Berenschot óók al achter en als ik even héél kort door de bocht redeneer is dat tevens het eindoordeel van de commissie Deetman die hier de afgelopen maanden nog eens uitvoerig onderzoek naar deed. Het begint allemaal wel buitengewoon gênant te worden en, erger nog, het werkt pijnlijk remmend waar het gaat om allerlei voor de Drechtstedelijke toekomst noodzakelijke ontwikkelingen op het gebied van onder andere woningbouw en openbaar vervoer. Twee jaar geleden al kwam professor Marcel Boogers (hoogleraar innovatie en Regionaal Bestuur) tot de conclusie dat de huidige vorm van samenwerking in de Drechtsteden véél te stroperig verloopt: ,,Op deze manier werkt het niet. Ik zeg, vorm of één gemeente of bouw de huidige samenwerking af’’, aldus Boogers, wiens ‘aanbeveling’ de aanleiding vormde tot het onderzoek van Berenschot en indirect ook tot de vorming van die commissie Deetman.
Ik vind al die onderzoekjes een hoop verkwisting van tijd en geld, omdat zelfs een blinde vink met dubbele staar aan beide ogen, ja ook zonder de hulp van wetenschappers en oud-politici, gewoon kan zien dat dit bestuurlijke samenwerkingsverband, ook na vijftien jaar, simpelweg niet functioneert. Hoe dat komt? Omdat die samenwerking ‘gestoeld’ is op een diepgewortelde onwil om elkaar, op welk vlak dan ook, ter wille te zijn. Iedereen voetbalt een beetje voor zichzelf en niemand gunt elkaar de bal. En tja,  dan eh… ‘lig je er bij de loting al uit’’, zou Willem zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s