Pokerspel


drechtNog even kom ik terug op die intergemeentelijke samenwerking in de Drechtsteden. Die loopt voor geen meter, zo werd eerder al vastgesteld door professor Marcel Boogers, zo constateerde óók het Bureau Berenschot en zo luidde onlangs eveneens het eindoordeel van een onderzoekscommissie onder leiding van voormalig minister Deetman. Dat die samenwerking dus beter moet is inmiddels wel duidelijk, als is het maar de vraag of dat in de toekomst in de huidige vorm (Drechtraad) moet zijn, want dit zogeheten ‘algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden’ blijkt in de praktijk gewoon een eh… tandeloze tijger en dus een verkwisting van tijd en geld te zijn. Om het maar even in Jip- en Janneketaal te zeggen: op de manier waarop het nu gaat, werkt het niet omdat de zeven deelnemende gemeenten méér bezig zijn met hun eigen wensen, belangen en ‘idiologietjes’ dan met het gezamenlijk belang.
Een van de meest schrijnende gevolgen hiervan is het feit dat er momenteel een wel héél triest pokerspelletje gespeeld wordt met Drechtstedelingen die zich (financieel) aan de onderkant van de samenleving bevinden. Alle gemeentes willen namelijk groeien… het liefst met mensen die wat te besteden hebben, want dat is goed voor het voorzieningenniveau. Een stad met meer eh… rijke stinkerds, zeg ik maar even kort door de bocht, is immers een stad met een beter winkelaanbod, een beter openbaar vervoer, meer cultuur, horeca en vul het zelf verder maar in. En dus bouwen gemeentes het liefst in het, zoals dat zo mooi heet, ‘betere segment.’ Gevolg: minder huizen voor mensen met smalle beurzen die vervolgens (zo wordt wensvol gedacht, maar zegt niemand hardop) dan vanzelf wel eh… wegtrekken naar buurgemeentes waar het nét iets goedkoper huren of kopen is. Maar aangezien álle gemeentes de ‘arremoei’ liever buiten de deur houden en kennelijk met elkaar óók geen goeie afspraken kunnen maken over een meer evenredige verdeling van inkomensgroepen, hebben we in de Drechtsteden nu al jaren te maken met een schrijnend gevalletje: wat doen we eigenlijk met opoe met de Kerst? Vervang opoe door ‘de armen’ en u begrijpt wat ik bedoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s