‘Buitenwijk’


sdrdAls er al iets van liefde was kwam ‘ie vroeger vooral van één kant. We zullen het dan misschien nooit hardop zeggen, maar Dordtenaren houden diep in hun hart best wel een beetje van Lijnbaan, Koopgoot, Deelder, Cox, Kuip, Euromast en Ahoy. Rotterdammers daarentegen zien, of beter gezegd, zagen ‘ons’ tot voor kort hooguit als een eh… scharreltje voor één dag. Ik heb het er wel eens met Rotterdamse collega’s over en dan hoor ik vaak: ‘Geinig stadje hoor Dordt… onlangs nog een uitstapje daar naartoe met de waterbus gedaan.’’
In mijn jeugd leek mijn geboortestad Rotterdam (waar ik als kind vandaan ‘emigreerde’) nog héél ver weg, maar vandaag de dag zijn de contouren van de grote buurman vanuit steeds meer ‘hoge’ woningen in Dordt letterlijk zichtbaar. In mijn krant lees ik dat een groeiend aantal Rotterdammers in Dordt op huizenjacht is omdat de prijzen hier nu eenmaal zóveel lager liggen dan in die inmiddels zo duur geworden Maasstad. Bijkomend ‘verschijnsel’ is dat die nieuwbakken Rotterdammers eigenlijk nu pas écht gaan ontdekken dat de historische binnenstad van Dordt niet alleen heel mooi, maar vandaag de dag ook zóveel levendiger is dan, pak hem beet, tien, twintig jaar geleden. En ja, ik weet heus wel dat je hier op een druilerige dinsdagavond nog altijd rustig overdwars op de Voorstraat kunt gaan liggen zonder het gevaar te lopen dat iemand je wakker maakt, maar laten we nou eerlijk zijn: een druilerige dinsdagavond in Rotterdam vertoont nou óók weer niet bepaald trekjes van Broadway of Picadilly Circus. We zijn kennelijk zo langzamerhand de aller-leukste zuidelijke buitenwijk van Rotjeknor aan het worden en daar zit ik eerlijk gezegd helemáál niet mee hoor… ik ben er eerder trots op. Ik herinner me die film ‘Who Am I?’ met Jackie Chan in de hoofdrol. Na een vechtscène op de Voorstraat vlucht hij een zijstraat in en staat vervolgens zomaar ineens midden in hartje Rotterdam. Nu denk ik ineens… best logisch eigenlijk want wie, zoals Chan, in Hong Kong (7 miljoen inwoners) is opgegroeid ‘ziet’ Rijnmond én Zuid-Holland Zuid gewoon als één middelgrote stad.

PS. Ik heb de afbeelding ‘geleend’ van de Rotterdamse kunstenaar/illustrator Govart, ofwel Govert van der Heijden. Zijn werk is te zien en te bestellen op de website: https://govart.nl/illustraties

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s