Reppert Rob


reppertDordt telt onnoemelijk veel, al dan niet zelfbenoemde kunstenaars; het stikt hier van de schrijvers, filmmakers, acteurs, schilders en dichters die hun kunstje meestal doen voor eh… elkaar. En nee, dat bedoel ik niet lullig, want ik vind dat eigenlijk wel charmant. Meestal betreft het hier immers kleurrijke, soms prettig gestoorde en meestal vriendelijke eilandgenoten die zich vol overgave op hun ‘roeping’ storten, terwijl ze vóór hun ‘wedergeboorte’ nog moeizaam door het leven sjokten als eh… niet werkzoekende werkzoekende, AOW’er of WAO ‘er. Niet zelden betreft het hier dan ook 50-plussers die de tweede helft van een al dan niet werkzaam bestaan, bewust her-invulden als schrijver of schilder, terwijl jongeren zich tegenwoordig, vaak bij gebrek aan een meer realistisch perspectief, eerder her-benoemen tot rapper of influencer. Oud-Rotterdammer Robbert, die ik probeer te ontlopen op een smal stukje Voorstraat, is het állemaal… zo vindt hij zelf. Vroeger noemde hij zich kunstschilder, maar niemand zag ooit een werk van hem en vorig jaar bracht hij in eigen beheer een boekje uit in een optimistische oplage van maar liefst 50 exemplaren, waarvan hij er, dankzij zijn lieve moeder en zus, nog maar 48 in een doos heeft staan. Nu heeft hij wat tenenkrommende gedichtjes geschreven, ramde daar met hulp van zijn computer iets van een ‘sound’ onder en sindsdien gaat hij door het leven onder de artiestennaam ‘Reppert Rob.’ ,,Hé mislukte columnist’’, roept hij tegen me als we elkaar tot op neushoogte genaderd zijn. Robbert is boos op me, omdat ik tot op heden nog niet voldaan heb aan zijn dwingende verzoek om zijn activiteiten als rappende en ‘slamdunkende’ poëet in mijn krant voor het voetlicht te brengen. ,,Ah joh… ik heb je niet eens meer nodig’’, zegt hij venijnig. Ik draai als een tierelier en vanavond doe ik ‘me ding’ in een bruin café in Spijkenis.’’
Intussen trekt Blafmans aan de riem en da’s een prima excuus om door te lopen. Ik keer me nog even naar hem om en roep: ,,Wéten ze dat daar ook?’’
Die ironie ontgaat Robbert volledig. Hij heeft zich alweer wildwoest weggerept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s