Stofkammetje


voteNatuurlijk ga ik komende woensdag ‘provinciaal’ stemmen. En ja, ik weet dat ik me onlangs op deze plek behoorlijk kritisch heb uitgelaten over nut en noodzaak van het fenomeen provincie, maar dat neemt niet weg dat ik naar de stembus gaan nog altijd beschouw als een voorrecht… een voorrecht dat letterlijk ‘bevochten’ is door generaties vóór ons.
Op wie ik ga stemmen ga ik u lekker niet vertellen (dat vraag ik van ú ook niet), maar geloof me ik stem bij provinciale verkiezingen altijd het liefst op iemand die mijn stad en mijn regio goed kent; het liefst dus op iemand die hier woont, want een plaatselijke vertegenwoordiger in de provinciale politieke arena zal de belangen van mijn leefomgeving, zo zie ik dat althans, met méér vuur en verve behartigen dan iemand die in een héél ander deel van deze grote en dichtbevolkte provincie woont. Misschien is dat een tikkie naïef, maar dát is nu eenmaal mijn denkwijze. Ik bedoel: wie zou zich in, pak hem beet, Aarlanderveen of Ter Heijde nou druk maken over de breedte van de A15 of de intercitystatus van ons station? En dus ‘scan’ ik de lijsten af naar heuse Schapenkoppen, maar dat valt niet mee… het is zoeken met een stofkammetje dit keer en die paar plaatsgenoten die ik dan nog wél tegenkom staan (met uitzondering van de PVV) behoorlijk laag ‘geklasseerd.’ Ik neem ze even met u door: op de kandidatenlijsten van VVD, PvdA, CDA, SP, GroenLinks en SGP zie ik één Dordtenaar staan, op de lijst van D66 en ChristenUnie kom ik twee Dordtenaren tegen en op de PVV-lijst (overigens aangevoerd door een Hardinxvelder) vind ik vier stadsgenoten.
De Partij voor de Dieren, 50Plus, DENK, NIDA, Code Oranje, Jezus Leeft, Forum voor Democratie en LPZH hebben helemáál geen Dordtse ‘representanten.’
Ik vind het een magere oogst… slechts 14 Dordtenaren op in totaal 578 ‘Statenkandidaten.’ En dat zeker als je je bedenkt dat Dordt de op vier na grootste gemeente van Zuid-Holland is. Er staan overigens wél 34 streekgenoten op de lijst onder wie, héél opvallend, maar liefst tien Ambachters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s