Maria Medea


medeaWaar blijft ‘onze’ Maria nou toch? En eh… kan ik de gemeente nog wel geloven als het om een antwoord op die vraag gaat? Tot twee keer toe werd vanuit het Stadskantoor aangegeven wanneer het kunstwerk zou worden teruggeplaatst, maar beide data zijn inmiddels al lang overschreden en ik begin nu toch echt te vermoeden dat er méér aan de hand is.
Waar ik het over heb? Over die twee prachtige, bij elkaar horende sculpturen die sinds 2006 de Spuihaven opsierden. Het ene deel van dat werk (nabij de Vriesebrug) verbeeldt een imposant gezicht en dat andere deel (wat verder in de richting van La Venezia) is een gigantisch oor. Beide kunstwerken, vervaardigd van hout, stonden op grote houten pontons die in het water verankerd lagen. Het zijn prachtige creaties van de Dordtse beeldend kunstenaar Gerhard Lentink, die zich voor zijn ontwerp had laten inspireren door een krantenfoto van een zingende Maria Callas. Op die foto zien we Callas als Medea… een rol die ze ooit vertolkte in de gelijknamige opera van Luigi Cherubini. In Lentinks interpretatie daarvan zingt Medea als het ware ‘over het water’ naar dat luisterende oor, ruim twintig meter verderop. De twee ‘beelden’ zijn in de loop der jaren écht bij de Spuihaven gaan horen; niet alleen trokken ze de aandacht van toeristen, ook werden ze geprezen door kunstkenners en, ook niet onbelangrijk, door de buurtbewoners in hun hart gesloten. In 2016 werden de kunstwerken weggehaald voor een onderhoudsbeurt met de belofte dat ze in de nazomer van 2017 weer teruggeplaatst zouden worden… dán echter niet meer op een vlonder, maar ‘rechtstreeks’ in de bodem van de haven.Die streefdatum werd niet gehaald en toen ik daar destijds een column over schreef luidde de reactie dat de terugplaatsing in het najaar van 2018 zou plaatsvinden. We zijn inmiddels wéér een half jaar verder (de beelden zijn inmiddels al drie jaar weg) en ik heb hier inmiddels zo mijn eigen gedachtes over… namelijk deze: het werk komt vast ooit wel een keer terug… ik vermoed op een mooie christelijke feestdag. Welke? Sint Juttemis natuurlijk.

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s