Zwijgen


geheimMag je als college zaken ‘onder de pet’ houden? Eh… ja… soms. Bij vertrouwelijke aangelegenheden (als het om personen gaat bijvoorbeeld) én bij zaken waarbij het college zich door een onderhandelingspartner (een projectontwikkelaar bijvoorbeeld) niet in de kaart wil laten kijken, is het begrijpelijk dat er zo nu en dan ietwat ‘verdekt’ geopereerd moet worden. Het is in dit soort zaken dan wél een kwestie van balanceren op een dun koord, want een van de peilers waarop onze democratie rust is controleerbaarheid. Simpel gezegd: wethouders moeten, in eerste instantie door de gemeenteraad in hun handelen ter verantwoording geroepen kunnen worden; zó zit ons systeem gelukkig in elkaar, hetgeen ook is terug te vinden in de gemeentewet. Daarin staat (ik parafraseer) dat aan gemeenteraadsleden alle informatie moet worden verstrekt die nodig is voor het uitoefenen van wettelijke taken, tenzij het openbaar belang in het geding is. Op zich heldere taal, al kun je over dat laatste deel van die zin (zeg maar, de uitzondering op de regel dus) soms ernstig van mening verschillen. Want wanneer is dan dat zogeheten ‘openbaar belang’ in het geding? Geldt dat bijvoorbeeld ook voor het Dordtse college dat, zo blijkt nu, al in april 2016 wist dat het Leger des Heils de dagopvang mogelijk wilde verhuizen naar het Kromhout? De omwonenden, voor wie dit nieuws nogal rauw op het dak viel, hadden dat dus al twee jaar eerder kunnen weten, maar het bericht werd pas in het najaar van het vorig jaar door het college naar buiten gebracht…. net ná de gemeenteraadsverkiezingen. En dat terwijl BVD-wethouder Piet Sleeking, kort vóór die gang naar de stembus, nog goeie sier maakte met de boodschap dat Yulius uit die buurt zou gaan verdwijnen. Hij had natuurlijk óók kunnen zeggen: ‘Goed nieuws, beste buurtbewoners. Jullie hebben straks geen last meer van Yulius, maar eh… het Leger des Heils gaat in jullie buurtje straks wél dagklantjes opvangen.’
Sorry hoor, maar door het eerste wél van de daken te schreeuwen en dat laatste nog even tactisch te verzwijgen ruikt ‘openbaar belang’ hier toch écht een beetje naar BVD-belang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s