Hobbylobby


jagersHet aantal mensen op het eiland van Dordrecht neemt snel toe. Jagers waarschuwen: wie met de auto door het buitengebied rijdt, kan maar beter voorzichtig zijn. Op de hoek van de Nieuwe Merwedeweg en de Van Elzelingenweg treft een voorbijganger al een eerste slachtoffer aan, vermoedelijk aangereden door een auto. De man leeft nog maar is ernstig gewond… met zijn linkerbeen kan hij helemaal niets meer.De haastig aangesnelde jagers zien maar één mogelijkheid: de man uit zijn lijden verlossen. Ze doen het met pijn in het hart: ,,Moet je nou toch eens kijken wat een mooie man. Die zouden we anders nooit geschoten hebben. Hij had voor prima nageslacht kunnen zorgen.’’
Bovenstaande tekst stond letterlijk in de krant van woensdag… nou ja, bijna letterlijk, want ik heb het woordje ree vervangen door mens of man. Ik had ook konijn, of fazant kunnen invullen of eh… kabouter misschien. Ik wil eigenlijk alleen maar schetsen hoe belachelijk de poging is van een clubje jagers op dit eiland om hun hobby met een listige lobby iets van legitimiteit te verschaffen. Want dát is het namelijk; gewoon een hobby… beestjes afknallen voor je eigen genot. Niks meer dan dat. En ja, het zal ongetwijfeld kloppen dat de reeënpopulatie op dit eiland (als gevolg van hoog water) momenteel even wat groter is dan in andere jaren (dat wisselt) en ja, er zal vast wel eens een loslopende hond zo’n beestje te grazen genomen hebben, maar geloof me… dat gebeurt écht niet héél vaak. En als zoiets zich dan tóch een keer voor doet komt dat schietgrage jagertjes natuurlijk heerlijk van pas. En oh ja, het zal vast óók wel waar zijn dat er zo nu en dan eens een overstekende ree in aanraking komt met een auto, maar ook dit is nou écht niet iets wat de laatste tijd zo héél veel vaker gebeurt dan, pak hem beet, vorig jaar of eh… vijf jaar geleden. Nee, hier is duidelijk sprake van een wel héél doorzichtige campagne waarmee jagers, onder het zo ‘nuttig’ klinkende predicaat ‘faunabeheer’ hun griezelige liefhebberijtje willen veilig stellen. Bah.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s