Tovertafel


tovertafel

Weet u wat een tovertafel is? Ik wist het eerlijk gezegd ook niet… tót ik betrokken raakte bij de inzamelingsactie van mijn oud-collega Guido Bindels en mijn lokale muziekhelden Joop Vastenhoud en Jos van Putte van de Black Label Blues Band.
Eerst even over die tovertafel. Da’s een wonderbaarlijk ding. Nou ja, eigenlijk is het niet de tafel zelf die wondertjes verricht, want dat doet namelijk een bijzondere computer (met beamer) die daar boven hangt. Die computer projecteert allerlei interactieve mogelijkheden (spelletjes bijvoorbeeld, of vallende bladeren… je kunt het zo gek niet bedenken) op het tafelblad en dat zorgt voor wonderbaarlijke reacties bij mensen voor wie zo’n tafel bedoeld is. Het blijkt namelijk dat zowel verstandelijk en lichamelijk beperkte mensen, maar ook mensen die aan dementie lijden, hierdoor als het ware worden ‘uitgedaagd’ om actief te worden. Als ik het nou niet goed heb uitgelegd, bekijk dan maar eens een paar filmpjes op YouTube over dit fenomeen en u begrijpt wat ik bedoel. Bindels, vader van de meervoudig gehandicapte Brigitte (over wie hij overigens een prachtig boek schreef) was getuige van een demonstratie van zo’n tovertafel en zag zijn dochter als het ware ‘opleven.’ Samen met Brigittes moeder Marion besloot hij vervolgens, onder het motto ‘Help ons toveren’ een inzamelingsactie op touw te zetten om zo’n ding, met een waarde van ongeveer 7000 euro, te kunnen neerzetten in de woonlocatie Schouwenhof van Gemiva SVG. De muzikanten Vastenhoud en Van Putte, toch al een soort ‘benefietveteranen’ met hun periodieke Goodwillconcerten, sloten aan op die actie en gezamenlijk organiseerden ze een muziekfestival dat zondag in het Dolhuis plaats vindt. Voor de entreeprijs van vijf euro kunt u daar de hele dag lang (tót acht uur ’s avonds) genieten van de belangeloos deelnemende bands Zorrow, Downtown Decatur en Skeftum en de al genoemde Black Labels Blues Band.  Ik mag alles een beetje aan elkaar praten en het publiek op de hoogte houden van de ‘financiële’ stand van zaken. Eén tafel is trouwens, mede dankzij een grote sponsor, al min of meer binnen. We gaan morgen gewoon bloedfanatiek voor die tweede.

PS. De column is alweer van enkele weken geleden en de benefietactie was een groot succes. Op de foto ziet u Joop Vastenhoud (links) en Guido Bindels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s