Kindmoeders


kindmoederDe Britse komiek Jack Dee maakte er ooit een wat wrange grap over: de kanalen in Birmingham zijn onlangs schoon gedregd, zo meldde hij in een van zijn one-man-shows: ,,Nee, dat deden ze daar niet om het toerisme te bevorderen, maar om alle tienermoeders in die stad van een eigen buggy te kunnen voorzien. Misschien een ideetje voor waterrijk Dordt, waar kennelijk nog altijd relatief veel meisjes nog voor hun 20-ste levensjaar ‘bezwangerd’ raken. Het zijn er méér zelfs dan, pak hem beet, een jaartje of drie geleden, toen ‘we’ óók al in de landelijke top tien van dit bedenkelijke lijstje stonden. De woorden ‘bedenkelijk’ en ‘bezwangerd’, gebruik ik hier met opzet, want ik kan nauwelijks voorstellen dat die ‘kindmoedertjes’ allemaal bewust gekozen hebben voor een zwangerschap zó vroeg in hun leven. Het aantal tienermoeders op dit eiland is, ten opzichte van drie jaar geleden, zelfs nog wat gestegen terwijl er landelijk al jaren sprake is van een dalende trend. Hoe dat komt? Tja, ik heb hooguit vermoedens aangezien, zo lees ik in het onderzoeksrapport, opleidingsniveau, thuissituatie en etniciteit in deze problematiek een grote rol spelen. Zo is het een feit (dus beschuldig me nu niet van ‘stigmatisering’) dat de meeste Dordtse tienerouders van Antilliaanse of Surinaamse afkomst zijn, al weet ik niet precies welke conclusie ik dáár dan weer uit moet trekken. Ik bedoel… is er in die ‘groep’ dan zóveel gebrek aan kennis over nut en noodzaak van voorbehoedsmiddelen? Of zijn Surinaamse en Antilliaanse meisjes (en jongens) er gewoon eerder bij? Veel tienermoeders blijken trouwens zelf óók weer moeders te hebben die al voor hun twintigste levensjaar zwanger raakten. Kortom, het zit ‘m kennelijk ook een beetje in wat je thuis als eh… ‘gewoon’ ervaart, zeg maar. En laten we het ook eens over de rol van de jongens hebben. Jawel… jongens, want het blijkt dat de meeste tienermeisjes zwanger raken na vrijpartijtjes met leeftijdgenoten. Op het gebied van voorlichting is hier kennelijk nog héél veel werk aan de winkel. En dan heb ik het niet alleen over seksuele, maar juist voorál over ‘maatschappelijke’ voorlichting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s