‘Take it Easy’


zware voetNa een lange rondreis in een huurauto door het zuidoostelijk deel van de Verenigde Staten, nu alweer jaren geleden, was ik hem voorgoed kwijt… mijn zware voet. Hoe dat kwam? Eigenlijk niet eens vanwege die strikte snelheidsbeperkingen die daar, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, gelden en ook niet vanwege die nogal autoritaire Amerikaanse politieagenten (hand op het wapen) naar wie je écht moet luisteren als je een beetje aan het leven gehecht bent. Nee, het was de ‘flow’ die bij mij, na vijf weken rondtoeren in dat land, een compleet andere attitude te weeg bracht. In de Amerikaanse steden die ik op mijn rondreis aandeed (Nashville, Memphis, New Orleans, Atlanta) wordt gewoon door iedereen heel rustig gereden… ‘take it easy’ en eh… ‘go with te flow’, zeg maar, dus niet achterlijk snel optrekken, genereus ritsen waar geritst moet worden en in de stad gewoon lekker ‘cruisen’ op wandeltempo.
In Amsterdam worstelt de politiek momenteel een beetje met het invoeren van een 30 km-limiet binnen de bebouwde kom. Tegenstanders beweren dat louter het vervangen van de bordjes bij de ene helft van de weggebruikers een gevoel van schijnveiligheid te weeg brengt omdat die andere helft van de weggebruikers zich van die snelheidsbeperkingen naar verwachting weinig zal aantrekken. Een begrijpelijk argument omdat Nederlanders nu eenmaal van nature wat minder gezagsgetrouw zijn en omdat ‘onze’ rijstijl een stuk minder eh ‘Take it easy’ is dan die van Amerikanen. Nou ja, het is maar met welke landen je het vergelijkt natuurlijk, want ik heb ook in Athene, Cairo, Tel Aviv en Rome rondgetuft en dáár kreeg ik, als ik de stad eenmaal weer uit was, vaak acuut de behoefte aan een weekje Wijk aan Zee met dwangverpleging.
In Dordt, waar veel 50-bordjes inmiddels vervangen zijn door bordjes met 30 er op, lopen we een beetje voor op Amsterdam. Ook ik had aanvankelijk zo mijn bedenkingen bij die ‘transitie’, maar ik moet toegeven dat het me tot op heden prima bevallen is. Het zal nog jaren duren, maar ooit komt de dag dat óók Nederlandse automobilisten een ‘Amerikaans’ rechtervoetje hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s