Vossenjacht


FoxAch, de jagertjes zullen wel weer woest op me worden. Ik heb namelijk ernstige twijfels over nut en noodzaak van vossenjacht op dit eiland en daarmee vergal ik natuurlijk hun plezier. Ze beweren namelijk dat de vos op het Eiland van Dordrecht steeds meer schade aanricht en de provincie, die om duistere reden kennelijk zéér gevoelig is voor de lobby van deze schietgrage hobbyisten, heeft ‘Reynaart’ hier om die reden vogelvrij verklaard. Een oliedom besluit, want er is slechts een héél klein beetje onderzoek voor nodig (gewoon wat belletjes naar mensen die er écht verstand van hebben) en je komt tot de conclusie dat jagen op vossen totaal nutteloos is. De beslissing dát er op dit eiland dus – ja zelfs ’s nachts – op deze prachtige dieren gejaagd mag worden verschaft deze zelfbenoemde ‘wildbeheerders’ namelijk een schijn-legitimatie voor hun bloederige bezigheid. Ik zal u uitleggen hoe het zit: vossen zijn zogeheten territoriale roofdieren, hetgeen betekent dat ze een bepaald gebied voor zichzelf claimen en andere vossen uit hun territorium weren. Het is dus onzin om te beweren (dat doen jagers namelijk) dat de vossenoverlast toeneemt als er niet op ze gejaagd wordt, want in gebieden waar zich éven té veel vossen bevinden ontstaat er namelijk vanzelf voedselschaarste. Hierdoor gaan vossen die door hun soortgenoten verjaagd zijn, noodgedwongen op zoek naar een eigen territorium… alleen lukt dat meestal niet omdat zo’n beetje alle mogelijke territoria al door soortgenoten bezet zijn. Een tijdelijk overschot reguleert dus uiteindelijk zichzelf. Ga je nu vossen doodschieten dan creëer je als jager eigenlijk weer lege territoria waar ‘nieuwe’ vossen zich direct (en vrij massaal) gaan voortplanten. Kortom, de jacht op vossen veroorzaakt juist méér vossenoverlast in plaats van minder. Door die beestjes met rust te laten ontstaat er vanzelf een territoriale balans en blijft de overlast beperkt. Juist door ze maar te blijven afknallen houden jagers de vossenpopulatie dan ook doelbewust in de groeistand, zodat ze hun griezelige hobby kunnen blijven bedrijven. Conclusie: laat u niks op de mouw spelden. Vossenjagers zijn helemaal geen ‘faunabeheerders’; het zijn gewoon harteloze zelfbevlekkers… meer niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s